Toamnă cu temperaturi-record, în Europa! În Spania au fost 45 °C

Ultima actualizare:

Toamnă cu temperaturi de vară, în Europa! Multe țări de pe bătrânul continent au înregistrat recorduri, iar gradele din termometre sunt mult peste limitele normale ale perioadei. Septembrie a fost una dintre cele mai călduroase luni și pentru România. Căldura va continua și în octombrie, au avertizat meteorologii, care se așteaptă ca 2023 să fie cel mai fierbinte an din istoria omenirii.

Britanici la plajă în septembrie 2023
În septembrie, britanicii au făcut plajă (Foto: Profimedia)

36,6 grade Celsius în Zimnicea

România a înregistrat o anomalie de peste 3 grade Celsius față de medie, în luna septembrie. A fost una dintre cele mai călduroase luni de tranziție înregistrate vreodată în țara noastră, conform Meteo Radar. În București, temperatura media a fost de 22 de grade Celsius, iar în alte zone din țară s-a ajuns și la temperaturi caniculare de vară. De exemplu, pe 23 septembrie, la Zimnicea au fost 36,6 grade Celsius.

Elveția s-a confruntat cu un început de octombrie extrem de călduros. Mercurul din termometre a indicat 31 de grade Celsius, în unele zone ale țării. În capitala Berna, marți, 3 octombrie, s-au înregistrat 25 de grade Celsius.

Franța a trecut printr-un val de căldură în această perioadă, înregistrând 28 de grade Celsius la Paris, pe 1 octombrie. Francezii au avut și o lună septembrie călduroasă. Temperatura medie a țării, luna trecută, a fost de 21,5 grade Celsius, cu până la 3,6 grade peste limita normală, conform Météo-France. De asemenea, Franța a bifat și cea mai caldă lună septembrie de la începutul înregistrărilor din 1900 încoace, iar mai multe zone ale țării au trecut prin alerte de caniculă.

Spania a avut parte de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa în prima lună de toamnă, respectiv 45,7 grade Celsius, în Montoro. Săptămâna trecută, temperaturile au rămas caniculare, ajungând până la 35 de grade Celsius.

Germania, temperaturi mult prea ridicate pentru această perioadă

Germania a înregistrat și ea un record pentru luna septembrie, fiind cea mai caldă de la începutul înregistrărilor naționale, depășind cu aproape 4 grade Celsius norma din perioada de referință 1961-1990. Marți, în capitala Berlin erau 26 de grade Celsius, vreme mult mai caldă decât cea cu care sunt obișnuiți berlinezii în această perioadă.

Polonia a trecut printr-o situație similară. Institutul meteo a anunțat că temperaturile din septembrie au depășit cu aproape 4 grade Celsius norma din perioada de referință 1961-1990. Luna octombrie rămâne destul de călduroasă în această țară, marți înregistrându-se 26 de grade Celsius la Varșovia.

Belgia a avut o temperatură medie de 19 grade Celsius, în septembrie, cu aproape 4 grade Celsius peste media normală a acestei perioade, fiind mai cald decât iulie și august, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1961. „Belgia nu a cunoscut niciodată o lună septembrie atât de caldă”, a afirmat David Dehenauw, de la Institutul Regal de Meteorologie.

Marea Britanie a înregistrat și ea cea mai călduroasă lună septembrie din ultimii 127 de ani. Met Office a publicat cifre care arată că temperatura medie pe tot parcursul lunii a fost de 15,2 grade Celsius, fiind la egalitate cu 2006 ca cel mai cald septembrie înregistrat. Media temperaturilor maxime a fost de 19,4 grade Celsius, cea mai mare din ultimii 127 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net