Tulpina Lambda. Totul despre cea mai nouă variantă de coronavirus

image
Tulpina Lambda este răspândită în America de Sud, dar a început să apară și în Europafoto: Shutterstock

Cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 evidențiată de Organizația Mondială a Sănătății, tulpina Lambda, a fost descoperită în cel puțin 27 de țări diferite. Experții nu știu încă în ce măsură aceasta poate deveni o amenințare.

Tulpina Lambda a fost izolată pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în țările Americii de Sud, relatează Euronews, citat de Digi24.

A ajuns și în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a coronavirusului, dar încă nu sunt studii pentru varianta Lambda în Europa și nu se știe în ce măsură reprezintă un  motiv de îngrijorare.

Specialiștii OMS: Lambda reprezintă o „variantă de interes”

Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, ci rămâne doar o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă e.

Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% dintre probele de laborator raportate în lunile mai și iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”. 

Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puțin peste 30% dintre probele analizate în mai și iunie au indicat prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, a spus Mendez.

Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii.

Un studiu al Școlii de Medicină Grossman din cadrul Universității New York, publicat la 3 iulie, dar care încă nu a primit girul comunității știintifice, sugerează însă că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Lambda.

Citește și:

Când începe Valul 4 al pandemiei în România. Varianta Delta este în transmitere comunitară în trei zone ale ţării

Varianta Delta face ravagii în Israel. Persoane vaccinate cu ambele doze, internate în stare gravă

Tulpina Epsilon, alarmă falsă

În ceea ce privește tulpina Epsilon, inițial a existat temerea că ar putea fi rezistentă atât la anticorpii generați de boală, cât și la vaccinurile ARN mesager. Cercetătorii observaseră trei mutații la varianta Epsilon și exista suspiciunea că ar reprezinta un pericol.

Identificată prima oară în California, ea nu este foarte răspândită deocamdată. 

Ulterior însă, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a anunțat că a retrogadat varianta Epsilon din rândul variantelor care determină îngrijorare în categoria celor de interes, datorită scăderii proporției infecțiilor cu această tulpină.  În plus, noi date arată că vaccinurile sunt eficiente și împotriva acestei variante.

 Varianta Epsilon a fost depistată în 44 de țări, din Statele Unite până în Coreea de Sud, India și Japonia. În Europa, cele mai multe cazuri, dar nu mai mult de 10 în fiecare țară, au detectate în Danemarca, Germania şi Franţa.

cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
Adriana și Eliza Iliescu
maurice munteanu
jude law phillipa coan jpeg
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
colaj raluca badulescu theo rose bibi png
Vladimir Putin la petrecerea din Piața Roșie din Moscova dupa anexarea regiunilor din Ukraina FOTO EPA EFE (3) jpg
Becuri
image
image
image
image
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg
Gollum, într o secvenţă din Stăpânul Inelelor jpeg
foto1 pelerinaj 2021 INQUAM Photos Liviu Chirica jpg