Un doctor a testat vaccinul COVID-19, dar a fost răpus de virus la doar 28 de ani
Unul dintre voluntarii implicaţi în faza trei de testare a vaccinului COVID-19, produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, a fost răpus de virusul ucigaş. Doctorul brazilian João Pedro Feitosa avea doar 28 de ani.
Voluntarul care a testat vaccinul AstraZeneca, elaborat cu specialişti de la Universitatea Oxford, dr. Joao Pedro Feitosa, din Brazilia, a murit din cauza unor complicaţii ale COVID-19.
Medicul de 28 de ani trăia în Rio de Janeiro şi a fost injectat cu o soluţie placebo, au declarat reprezentanţii AstraZeneca.
Autoritatea medicală braziliană Anvisa a subliniat că ”testarea va continua” şi după acest incident.
”Nu putem comenta asupra cazurilor individuale din timpul testării vaccinului din cauza confidenţialităţii medicale şi a rigorilor clinice de testare. Toate incidentele sunt analizate atent de specialiştii noştri”, au explicat reprezentanţii AstraZeneca.
Vaccinul e în ultima fază de testare şi va fi disponibil inclusiv în Europa în primăvara anului 2021. Luna trecută, un alt voluntar a dezvăluit că a făcut febră şi a avut frisoane la 14 ore după ce i-a fost făcută injecţia.
”Am avut febră 39°C, m-am simţit extrem de slăbit, m-am trezit noaptea îngheţat şi nu mă puteam da jos din pat. Soţia mea mi-a dat un paracetamol, dar temperatura m-a ţinut încă 24 de ore”, a declarat acesta sub protecţia anonimatului.
Pe teritoriul Marii Britanii, un alt voluntar la testările AstraZeneca a dezvoltat probleme de ordin neurologic. Până în prezent, 18.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie au primit vaccinul AZD1222.
În următoarele zile, alţi 50.000 vor fi injectaţi în cadrul celei de a treia faze de testare.
AstraZeneca susţine că efectele negative ale vaccinului au fost de 1,7%. La nivel mondial, s-au înregistrat peste 41 de milioane de cazuri de infectări şi 1,1 milioane de decese de la începutul pandemiei şi până ieri.
Spania a trecut ieri de pragul psihologic de un milion de infectări, fiind prima ţară europeană care depăşeşte această bornă.
Care sunt etapele de testare a unui vaccin
1. Faza pre-clinică: cercetătorii testează vaccinul pe animale.
2. Faza 1: vaccinul este testat pe un grup redus de persoane3. Faza 2: vaccinul e injectat unui grup de câteva sute de oameni4. Faza 3: vaccinul este testat pe mii de persoane din diferite colţuri ale lumiiAprobarea: vaccinul trece cu succes de comisiile de evaluare internaţionale care analizează rezultatele individuale ale testelor şi e produs la scară mondială.