Ungaria are pentru prima dată în istorie o femeie președinte. Cine este Katalin Novak

Ultima actualizare:

A fost aleasă prima președinte femeie a Ungariei. Katalin Novak a obținut voturile necesare.

image

Katalin Novak este prima femeie președinte din Ungaria, după ce a obținut voturile ce au făcut-o învingătoare. 

Novak a obținut 137 de voturi în Parlament, din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), astfel învingându-l pe rivalul din opoziție, Peter Rona, ce a obținut doar 51 de voturi, potrivit Euronews. 

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, a fost aleasă cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaţionalist), pentru o perioadă de 5 ani, conform EFE.

Cine este Katalin Novak

Novak a fost ministru al Tineretului și Familiei, responsabil de agenda sa care sprijină economic clasa de mijloc, inclusiv prin subvenții pentru locuințe, împrumuturi pentru locuințe susținute de stat și reduceri de impozite, dar și colaboratoare a premierului Viktor Orban. Politiciana a fost a favorită, în condițiile în care partidul lui Orban are o mare majoritate în Parlament. În premieră, 6 partide au format o alianță pentru a putea învinge partidul lui Orban, însă, fără rezultat.

''Așa să mă ajute Dumnezeu'' a spus Novak ce a obținut încrederea Parlamentului.

De asemenea, în timpul discursului a vorbit și despre războiul din Ucraina pe care l-a condamnat. Aceasta declară că invadarea Ucrainei este inacceptabilă.

  Analiştii spun că Orbán, care va avea un tur de alegeri dificil, în mai puţin de patru săptămâni, încearcă să atragă electoratul de sex feminin pentru a o alege pe Novák, pentru un mandat, mai degrabă onorific, pentru următorii 5 ani.

Chiar dacă aceasta a declarat că va apăra Constituția elaborată și aprobată de Fidesz, care susține agenda conservatoare a lui Orban, Novák a precizat că nu este o marionetă a regimului de la Budapesta.

  „Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această funcție nu mă degradează personal, ci femeile în general. Ei nu pot presupune că o femeie poate fi un funcționar public suveran capabil să ia decizii autonome”, a spus Novak.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net