Ungaria are pentru prima dată în istorie o femeie președinte. Cine este Katalin Novak

A fost aleasă prima președinte femeie a Ungariei. Katalin Novak a obținut voturile necesare.

image

Katalin Novak este prima femeie președinte din Ungaria, după ce a obținut voturile ce au făcut-o învingătoare. 

Novak a obținut 137 de voturi în Parlament, din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), astfel învingându-l pe rivalul din opoziție, Peter Rona, ce a obținut doar 51 de voturi, potrivit Euronews. 

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, a fost aleasă cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaţionalist), pentru o perioadă de 5 ani, conform EFE.

Cine este Katalin Novak

Novak a fost ministru al Tineretului și Familiei, responsabil de agenda sa care sprijină economic clasa de mijloc, inclusiv prin subvenții pentru locuințe, împrumuturi pentru locuințe susținute de stat și reduceri de impozite, dar și colaboratoare a premierului Viktor Orban. Politiciana a fost a favorită, în condițiile în care partidul lui Orban are o mare majoritate în Parlament. În premieră, 6 partide au format o alianță pentru a putea învinge partidul lui Orban, însă, fără rezultat.

''Așa să mă ajute Dumnezeu'' a spus Novak ce a obținut încrederea Parlamentului.

De asemenea, în timpul discursului a vorbit și despre războiul din Ucraina pe care l-a condamnat. Aceasta declară că invadarea Ucrainei este inacceptabilă.

  Analiştii spun că Orbán, care va avea un tur de alegeri dificil, în mai puţin de patru săptămâni, încearcă să atragă electoratul de sex feminin pentru a o alege pe Novák, pentru un mandat, mai degrabă onorific, pentru următorii 5 ani.

Chiar dacă aceasta a declarat că va apăra Constituția elaborată și aprobată de Fidesz, care susține agenda conservatoare a lui Orban, Novák a precizat că nu este o marionetă a regimului de la Budapesta.

  „Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această funcție nu mă degradează personal, ci femeile în general. Ei nu pot presupune că o femeie poate fi un funcționar public suveran capabil să ia decizii autonome”, a spus Novak.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

cub camelia șucu (1) png
cub lia bugnar theo rose png
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
ispite masculine insula iubirii sezonul 6 jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
cub Kirstie Alley
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg