Va reuşi Charles al III-lea să ţină Regatul Unit?

Întreaga planetă a urmărit fenomenala ceremonie de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a. Tradiţia monarhiei britanice a fost respectată în cele mai mici detalii. În cele 11 zile de la decesul Reginei şi până la înmormântare, nimic nu a tulburat perioada de doliu. Totuşi, în acest timp, în statele în care monarhul britanic este numit şef al statului, chiar şi în mod simbolic, au avut loc mişcări extrem de importante.

Charles III FOTO EPA EFE jpg
Regele Charles al III-lea FOTO EPA EFE

Potrivit Declaraţiei de la Londra din 1949, un document semnat de premierii statelor din Common-wealth, la moartea Reginei, succesorul său nu devine automat Şeful Comunităţii Naţiunilor. Orice stat poate decide asupra lui, iar recunoaşterea monarhului britanic, altul decât Regina Elisabeta a II-a, ţine doar de dorinţa lor. Aici însă încep problemele pentru proaspătul monarh britanic, care nu se bucură nici pe departe de popularitatea mamei sale.

image

Protest anti-monarhie la Dublin

Mai multe state nu îl vor pe Charles şi iau în calcul renunţarea la monarhie pentru a deveni republici. Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a anunţat deja convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică şi astfel să îşi proclame independenţa faţă de coroana britanică.

În timp ce preşedintele şi premierul Irlandei participau la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, la Dublin autorităţile s-au confruntat cu un protest anti-monarhie. Manifestanţii au aruncat în râul ce traversează capitala Irlandei un sicriu pe care scriseseră “RIP British Empire” („Odihnească-se în pace imperiul britanic”). Protestatarii au acuzat conducerea ţării de slugărnicie faţă de monarhia britanică. Asemenea schimbări care i-ar aduce reale probleme de imagine noul suveran britanic ar putea apărea în mai multe ţări din Commonwealth, cum ar fi Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Bahamas, St Lucia, St Vincent şi Grenadine. Discuţii discrete despre renunţarea la monarhie au loc şi în Noua Zeelandă.

Australienii nu vor chipul lui Charles pe bancnote

Analiştii vorbesc de un real pericol politic pentru Regele Charles al III-lea, în Australia. După moartea Reginei, în mediile politice de la Canberra, s-a discutat intens dacă se impune schimbarea bancnotei de 5 dolari australieni, cea mai circulată din ţară şi pe care este tipărit chipul Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul australian a decis în final şi a comunicat oficial că imaginea defunctei regine nu va fi schimbată cu cea noului suveran al Regatului Unit. Potrivit mai multor observatori, Australia ar putea fi următoarea ţară din grup care va deveni republică.

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
cub botez tort liam png
reghe corina caciuc jpeg
bani falsi sursa igpr
cub reghecamf bătaie png
catalin chereches primar baia mare facebook jpg
pasaj domnesti foto fb ionel scriosteanu
image
image
image
image
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg
misiune spatiala dart asteroid foto nasa esa (4) jpg
Primarul Cătălin Cherecheș (sursa foto Pixabay & Facebook/ colaj Click!)