Vulcanul din La Palma amenin╚Ť─â ÔÇ×├«nghi╚ŤireaÔÇŁ cartierului La Laguna, din ├«mprejurimi. Ce spun exper╚Ťii

30 noiembrie 2021
image
Vulcanul din La Palma amenin╚Ť─â ├«n continuare locuitorii din ├«mprejurimiFoto: Profimedia

Odat─â cu erup╚Ťia vulcanului Cumbre Vieja, situat pe insula canar─â La Palma, mii de cl─âdiri au fost distruse ╚Öi alte mii de familii ╚Öi locuin╚Ťe evacuate.

Vulcanul, activ ├«n continuare, ├«nc─â le face probleme locuitorilor insulei ╚Öi-i ├«ngrijoreaz─â pe cei r─âma╚Öi ├«n zon─â, av├ónd ├«n vedere c─â lava rezultat─â ├«n urma erup╚Ťiei, acum r─âcit─â ╚Öi transformat─â ├«n vulcanite, nu contene╚Öte s─â acopere zonele din ├«mprejurimi.

Exper╚Ťii spanioli sper─â ├«n continuare ca lava r─âcit─â s─â se opreasc─â din acoperirea ╚Öi distrugerea zonelor din jur, av├ónd ├«n vedere c─â arealul respectiv a fost deja evacuat de trei ori, nefiind anticipat c─â va ajunge at├ót de departe.

Un alt cartier din La Palma risc─â s─â fie acoperit de lav─â

Vulcanul din Insulele Canare spaniole, care ╚Öi-a ├«nceput erup╚Ťia la data de 19 septembrie, reprezint─â ├«n continuare o amenin╚Ťare pentru locuitorii cartierului La Laguna, ce inglobeaz─â aproximativ 1,200 de reziden╚Ťi. R├óurile de lav─â r─âcit─â au acoperit ├«mprejurimile, ├«n decursul unei perioade de 73 de zile de la erup╚Ťia ini╚Ťial─â ╚Öi vulcanul nu d─â semne de oprire.

Una dintre cele dou─â noi c─âi eruptive care au fost detectate weekend-ul trecut ├«n zona de nord la vulcanului ÔÇ×scuip─âÔÇŁ lav─â care se ├«ndreapt─â acum spre p─âduri ╚Öi terenuri cultivate, care ini╚Ťial sc─âpaser─â de furia vulcanului, a explicat Mar├şa Jos├ę Blanco, parte din echipa de exper╚Ťi care monitorizeaz─â erup╚Ťia.

Există temeri că activitatea vulcanică ar putea continua încă 3 luni

Evolu╚Ťia eruptiv─â a vulcanului a trecut acum de la pragul principal la cel secundar, a explicat Itahiza Dom├şnguez, seismolog la Institutul Na╚Ťional Georgrafic.

De╚Öi Mar├şa Jos├ę Blanco a declarat c─â emisia de lav─â a fost ÔÇ×notabil redus─âÔÇŁ ├«n ultimele ore, unul dintre ÔÇ×valurileÔÇŁ de lav─â se revars─â acum peste un strat deja existent ╚Öi este posibil s─â ajung─â la cartierul La Laguna, situat la doar 1,5 kilometri, amenin╚Ť├ónd reziden╚Ťii ╚Öi locuin╚Ťele acestora, informeaz─â elpais.com.

De asemenea, zona este ÔÇ×bombardat─âÔÇŁ ╚Öi de o activitate seismic─â ridicat─â. Aproximativ 100 de mici cutremure au fost inregistrate luni, una dintre zilele cu cea mai puternic─â activitate seismic─â. Autorit─â╚Ťile spun c─â oamenii sunt dispera╚Ťi ╚Öi ├«ncep s─â ├«╚Öi piard─â speran╚Ťa pe m─âsur─â ce erup╚Ťia vulcanului continu─â la fel de puternic, fiind temeri c─â ar putea continua ╚Öi pe o perioad─â de ├«nc─â 3 luni.

Fotograf├şa tomada desde el centro de Los Llanos de Aridane esta noche / Photograph taken from the center of Los Llanos de Aridane tonight pic.twitter.com/4OMtYngHYV ÔÇö INVOLCAN (@involcan) November 29, 2021

Fotograf├şa tomada desde el centro de Los Llanos de Aridane esta noche / Photograph taken from the center of Los Llanos de Aridane tonight pic.twitter.com/4OMtYngHYV

ÔÇö INVOLCAN (@involcan) November 29, 2021

kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
cub liviu varciu animat gif
catrinel menghia cannes (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Ma╚Öin─â de Poli╚Ťie din Germania jpeg
politia locala jpeg
vladimir putin imagini recent colaj jpg
calendar ortodox 2021 20 mai sf mc talaleu png