Vulcanul din La Palma amenin╚Ť─â ÔÇ×├«nghi╚ŤireaÔÇŁ cartierului La Laguna, din ├«mprejurimi. Ce spun exper╚Ťii

image
Vulcanul din La Palma amenin╚Ť─â ├«n continuare locuitorii din ├«mprejurimiFoto: Profimedia

Odat─â cu erup╚Ťia vulcanului Cumbre Vieja, situat pe insula canar─â La Palma, mii de cl─âdiri au fost distruse ╚Öi alte mii de familii ╚Öi locuin╚Ťe evacuate.

Vulcanul, activ ├«n continuare, ├«nc─â le face probleme locuitorilor insulei ╚Öi-i ├«ngrijoreaz─â pe cei r─âma╚Öi ├«n zon─â, av├ónd ├«n vedere c─â lava rezultat─â ├«n urma erup╚Ťiei, acum r─âcit─â ╚Öi transformat─â ├«n vulcanite, nu contene╚Öte s─â acopere zonele din ├«mprejurimi.

Exper╚Ťii spanioli sper─â ├«n continuare ca lava r─âcit─â s─â se opreasc─â din acoperirea ╚Öi distrugerea zonelor din jur, av├ónd ├«n vedere c─â arealul respectiv a fost deja evacuat de trei ori, nefiind anticipat c─â va ajunge at├ót de departe.

Un alt cartier din La Palma risc─â s─â fie acoperit de lav─â

Vulcanul din Insulele Canare spaniole, care ╚Öi-a ├«nceput erup╚Ťia la data de 19 septembrie, reprezint─â ├«n continuare o amenin╚Ťare pentru locuitorii cartierului La Laguna, ce inglobeaz─â aproximativ 1,200 de reziden╚Ťi. R├óurile de lav─â r─âcit─â au acoperit ├«mprejurimile, ├«n decursul unei perioade de 73 de zile de la erup╚Ťia ini╚Ťial─â ╚Öi vulcanul nu d─â semne de oprire.

Una dintre cele dou─â noi c─âi eruptive care au fost detectate weekend-ul trecut ├«n zona de nord la vulcanului ÔÇ×scuip─âÔÇŁ lav─â care se ├«ndreapt─â acum spre p─âduri ╚Öi terenuri cultivate, care ini╚Ťial sc─âpaser─â de furia vulcanului, a explicat Mar├şa Jos├ę Blanco, parte din echipa de exper╚Ťi care monitorizeaz─â erup╚Ťia.

Există temeri că activitatea vulcanică ar putea continua încă 3 luni

Evolu╚Ťia eruptiv─â a vulcanului a trecut acum de la pragul principal la cel secundar, a explicat Itahiza Dom├şnguez, seismolog la Institutul Na╚Ťional Georgrafic.

De╚Öi Mar├şa Jos├ę Blanco a declarat c─â emisia de lav─â a fost ÔÇ×notabil redus─âÔÇŁ ├«n ultimele ore, unul dintre ÔÇ×valurileÔÇŁ de lav─â se revars─â acum peste un strat deja existent ╚Öi este posibil s─â ajung─â la cartierul La Laguna, situat la doar 1,5 kilometri, amenin╚Ť├ónd reziden╚Ťii ╚Öi locuin╚Ťele acestora, informeaz─â elpais.com.

De asemenea, zona este ÔÇ×bombardat─âÔÇŁ ╚Öi de o activitate seismic─â ridicat─â. Aproximativ 100 de mici cutremure au fost inregistrate luni, una dintre zilele cu cea mai puternic─â activitate seismic─â. Autorit─â╚Ťile spun c─â oamenii sunt dispera╚Ťi ╚Öi ├«ncep s─â ├«╚Öi piard─â speran╚Ťa pe m─âsur─â ce erup╚Ťia vulcanului continu─â la fel de puternic, fiind temeri c─â ar putea continua ╚Öi pe o perioad─â de ├«nc─â 3 luni.

Fotograf├şa tomada desde el centro de Los Llanos de Aridane esta noche / Photograph taken from the center of Los Llanos de Aridane tonight pic.twitter.com/4OMtYngHYV ÔÇö INVOLCAN (@involcan) November 29, 2021

Fotograf├şa tomada desde el centro de Los Llanos de Aridane esta noche / Photograph taken from the center of Los Llanos de Aridane tonight pic.twitter.com/4OMtYngHYV

ÔÇö INVOLCAN (@involcan) November 29, 2021

interior 1583876 1920 jpg
roland stanescu jpg
bote bal contesa JPG
image png
3 violeta sotie marcel pavel 2 jpg jpeg
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
Tiriac
01 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac chinezesc jpeg
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
anpc litoral mancare restaurante litoral
nephentes pudica jpg
instagram social media jpg
VPN jpg