Vulcanul Katla se pregăteşte să îngroape planeta în beznă

25 septembrie 2018
article img
Vulcanul Katla este unul din cei mai periculoşi vulcani pentru planetăFoto: GuliverGetty Images

Vulcanul Katla se pregăteşte de erupţie şi pune în mare pericol planeta, potrivit unui nou studiu citat de ziarul „Daily Mail”! Dacă acest eveniment nefericit se va petrece, va face ca erupţia vulcanului Eyjafjallajokull, din 2010, care a dus la anularea a 100.000 de zboruri, să pară o simplă joacă de copii.

Vulcanul Katla erupe, în medie, la fiecare 60 de ani şi pune la încercare planeta. De o sută de ani este în adormire, însă în ultima vreme s-ar fi constatat o creştere a emisiilor de CO2, ceea ce ar sugera că s-ar pregăti de erupţie.

Vecinul lui, vulcanul Eyjafjallajokull, a explodat în urmă cu opt ani şi a lăsat la sol nenumărate avioane. Vulcanul Tambora din Indonezia care a erupt în 1815 a lăsat planeta în beznă. Norul de cenușă a acoperit aproape întreaga emisferă nordică și a împiedicat lumina soarelui să mai ajungă la suprafața Pământului. De aceea există temeri că vulcanul Katla ne-ar putea lăsa fără vară.

Emisiile crescute de CO2 a dus la speculaţii potrivit cărora erupţia vulcanului Katla ar fi iminentă. Însă un expert spune că nu este cazul să ne alarmăm deocamdată. Mai sunt necesare studii care să lămurească riscurile de erupţie. Evghenia Ilinskaia, de la Institutul de Geofizică şi Tectonică de la Universitatea Leeds, susţine însă că nu se poate să se spună încă dacă vulcanul Katla va erupe sau nu, cu siguranţă.