Îşi vinde amintirile, ca să-şi cumpere pâine - FOTO
Suveniruri de pe litoral, de vânzare pe malurile Dâmboviţei. Şi asta chiar în mijlocul iernii.
Nu vă gândiţi la vreo expoziţie trăznită. E situaţia dramatică a unor români care au ajuns să-şi vândă lucrurile din casă pentru o bucată de pâine.
Cochilii de melci, scoici de toate felurile, dar şi alte obiecte de artizanat de pe litoral, zac pe marginea drumului, în cartierul Vitan din Capitală. Nu la gunoi, cum ne-am fi aşteptat, ci aranjate la vânzare, pe trotuarul pietonal.
„Toate suvenirurile, la 10 lei. Zii cât dai matale şi spun dacă îmi convine", ne abordează Constantin Cerb, un bucureştean în vârstă de 60 de ani. Bărbatul şi-a scos la „licitaţie" cadourile primite de la copii cu mulţi ani în urmă, pentru că pensia nu-i ajunge nici pentru pâinea de zi cu zi.
„Astea sunt de la fata mea. Le luase de la mare, într-o vacanţă, pentru noi. Mi se rupe sufletul, dar nu am ce face. Le dau, că mor de foame. Mai am cizmele soţiei, pantofiorii nepoţelului, orice vreţi să luaţi, nu costă mai mult de 10 lei", explică Constantin Cerb.
În situaţia lui sunt mulţi români amărâţi care şi-au încropit un târg numai al lor, chiar la marginea drumului. Cuie, şuruburi, prize, casetofoane vechi, papuci uzaţi sau chiar becuri arse. În târgurile ambulante, totul este de vânzare.
Şi-au adus la piaţă conservele din cămară
Zeci de bătrâni au ajuns să renunţe la zacusca din cămară, pentru că pensia nu le mai ajunge.
Zina Heteny (68 de ani) are o pensie de 700 de lei, dar nu-i ajunge ca să trăiască şi trebuie să-şi vândă conservele din cămară.
„Am adus compoturi, ardei iuţi la borcan, sfeclă roşie. Eu le-am pus cu mâna mea. Aşa «trăim bine». Cu banii pe care-i fac mă mai ajut la întreţinere şi mai iau medicamente", s-a plâns Zina Heteny.
„Preţurile nu sunt mari, între cinci şi zece lei borcanul de gem, hreanul e din grădină, eu l-am pregătit, e 4 lei borcanul. Multă muncă, dar bani puţini şi câştigaţi greu! Sunt zile când nu vindem nimic", a spus şi Ioana Miculiţ, pensionară.