Îţi dăm 5 reţete de post
Te-ai hotărât să ţii Postul Paştelui şi nu ştii ce să mai găteşti? Într-adevăr, opţiunile sunt restrânse, atâta timp cât trebuie să excluzi din meniu lactatele, carnea şi ouăle.
Tocmai de aceea bucătarul Click!, Jakob Hausmann, vine cu idei şi îţi prezintă 5 reţete simplu şi uşor de preparat în casă.
Şniţel de dovlecei
Ingrediente: doi dovlecei, 100 g făină, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: dovleceii se taie în rondele de 1 cm grosime, se condimentează cu sare şi piper. Apoi se trec prin făină şi se prăjesc în ulei de măsline la foc moderat.
Conopidă à la Austria
Ingrediente: o conopidă, sare, o lingură margarină, două de făină, 125 ml smântână vegetală, un praf de nucşoară, două linguri de pesmet, două de margarină, o ceapă, piper alb
Mod de preparare: conopida se pune la fiert. O ceapă adăugată în oală absoarbe mirosul puternic. O formă termorezistentă se unge cu margarină şi se presară pesmet. Conopida fiartă se scoate din apă, se scurge. Se încinge margarina, se adaugă făina şi se căleşte puţin. Se adaugă 125 ml din apa în care a fiert conopida şi se fierbe până la primul clocot. Se lasă să se răcească sosul, apoi se amestecă în el smântâna vegetală. Sosul se condimentează cu nucşoară, sare şi piper. Conopida se pune în formă, se toarnă sosul deasupra, se presară pesmet şi fulgi de margarină. Se gratinează în cuptorul încins la 200 de grade timp de 20 de minute.
Orez cu ciuperci şi legume
Ingrediente: 250 g dovlecei, 200 g ardei roşii, 200 g orez, 140 g champignons, 750 g bulion de legume, 50 ml ulei de măsline, două bucăţi de usturoi, două cepe, două linguri margarină, sare, piper
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se sotează în ulei, se adaugă orezul, care se rumeneşte. Se stinge cu bulionul de legume şi se lasă să fiarbă. Dovleceii, ardeii şi ciupercile se taie cuburi şi se adaugă la orez. Se lasă să fiarbă până când orezul absoarbe tot lichidul (25-30 de minute). Se adaugă margarina şi se condimentează.
Supă-cremă de salată
Ingrediente: o salată verde, două linguri ulei de măsline, o ceapă, un usturoi, rozmarin, 500 ml supă de legume, 400 ml lapte de soia, sare, piper
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă şi se rumenesc în ulei de măsline. Se adaugă rozmarinul, se stinge cu supa de legume şi laptele de soia. Se fierbe 10 minute. Salata se taie fâşii, peste ea se toarnă supa, apoi se mixează până se obţine o cremă fină.
Clătite cu mere
Ingrediente: 200 g făină, 400 ml lapte de soia, două mere, un pacheţel praf de copt, unul de zahăr vanilat, 3 linguri ulei, zahăr pudră, sare.
Mod de preparare: se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă laptele de soia, sarea şi zahărul vanilat. Merele se taie în felii subţiri. Se pune puţin ulei în tigaie, se toarnă clătita, se presară câteva felii de măr, apoi se pliază clătita şi se rumeneşte. Se servesc cu zahăr pudră amestecat cu scorţişoară.