Legea educaţiei: statul finanţează şi învăţământul privat
Statul va finanţa grădiniţele şi învăţământul obligatoriu din clasele I-X, inclusiv pe cele private, după principiul „finanţarea urmează preşcolarul sau elevul”, potrivit unui amendament la proiectul legii educaţiei, informează agenţia Mediafax.
Guvernul a acceptat circa 50 de amendamente la proiectul legii educaţiei pe care Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe 15 septembrie, anunţă agenţia Mediafax. În total au fost depuse 1.770 de amendamente la acest proiect legislativ.
Potrivit actualei forme a legii educaţiei, învăţământul obligatoriu va fi de zece clase, la forma de zi, care încetează la vârsta de 18 ani. Statul va finanţa învăţământul preşcolar şi pe cel obligatoriu (clasele I-X) şi în cazul instituţiilor private şi acreditate.
O oră de clasă din patru, la dispoziţia profesorilor
Consiliile locale vor aproba proiectele planurilor de şcolarizare pentru toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din aria geografică proprie, pe baza analizării opţiunilor elevilor pentru o unitate de învăţământ sau alta, a situaţiei spaţiilor de şcolarizare şi a surselor disponibile de finanţare.
De asemenea, programa şcolară va acoperi cel mult 75% din numărul total de ore alocat unei discipline anume, în timp ce restul de 25% de ore va rămâne la latitudinea cadrului didactic. Un alt amendament se referă la învăţământul destinat copiilor şi tinerilor cu performanţe deosebite, pentru care vor fi create programe speciale de educaţie.
S-a terminat cu directorii de şcoli numiţi politic!
Pe de altă parte, directorii de şcoală care sunt şi membri de partid vor avea la dispoziţie 45 de zile la dispoziţie pentru a opta: funcţia sau partidul, informează Adevărul. De asemenea, demnitarii publici nu pot avea funcţii de conducere în universităţi.
O altă modificare prevede alcătuirea consiliilor de administrare a şcolilor, în proporţii egale, din reprezentanţi ai părinţilor, cadre didactice şi membri ai autorităţilor locale. Consiliul de administraţie al şcolii va alege directorul instituţiei.
Modificările aduse pe ultima sută de metri legilor educaţiei obligă posturile naţionale de televiziune şi radio la difuzarea a cel puţin patru ore de emisiuni cu caracter educaţional în fiecare zi.