Medic din România: "Ne pleacă doctorii corecţi, şpăgarii ţin cu dinţii de post"

Tot mai mulţi doctori de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova îşi fag bagajele să plece în străinătate, ca să muncească în domeniu pentru o perioadă limitată. Unii dintre ei spun că le-a venit scârbă de cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi că nu vor să mai pună piciorul în ţară, decât la sărbători, notează Adevărul.

Chirurgi importanţi de la cea mai mare unitate medicală din Oltenia sunt pe picior de plecare în Anglia, Spania, Italia, Olanda, Germania şi Elveţia, unde primesc salarii pornind de la 2.000 de euro. Aici, statul le răsplăteşte activitatea cu sume ce pleacă de la 600 de lei.

Anesteziştii se numără pe degete, în timp ce un asistent medical îngrijeşte zece şi chiar 15 pacienţi, din cauza deficitului de personal. Singurii care mai "bântuie" Spitalul Judeţean sunt medicii rezidenţi, angajaţi cu salariu de infirmieră.

"Ne pleacă doctorii cinstiţi"

Tinerii sunt hotărâţi să ia avionul spre alte hotare, imediat ce vor strânge bani de bilet. "Trăim cu 600 de lei pe lună. Nu am luat niciodată şpagă, pentru că îmi e ruşine. Nu am făcut facultatea ca să mă milogesc şi să pot trăi. Ne pleacă doctorii corecţi, cei nesimţiţi care îţi cer bani în faţă ţin cu dinţii de postul lor din ţară", ne-a spus Raluca Ionescu., medic rezident.

Doctorii care îşi practică meseria de foarte puţini ani susţin punctul de vedere al rezidentei şi spun că, deşi primesc mici "atenţii", nu condiţionează actul medical. "Acum, cu sărăcia asta, nu îmi mai pot face planuri în funcţie de aceste atenţii. iar facturile nu aşteaptă după mila sau răsplata bolnavilor. O să plec unde o să văd cu ochii. Aici ştiu că îşi vor face culcuşul cald cei care nu au nicio ruşine să ceară întâi plicul şi pe urmă să ia bisturiul", ne-a spus Marian V., medic la SJU.

Şefii de secţii rămân pe poziţii

Reporterii Adevărul au stat de vorbă cu mai mulţi şefi de secţie de la spitalele din Craiova pe această temă. Majoritatea şefilor de secţie, angajaţi totodată ca profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, spun că nu vor pleca nici în ruptul capului din România, convinşii fiind că de ei nu se va atinge sărăcia.

Conducerea SJU a refuzat să comenteze subiectele care fac referire la şpaga pe care doctorii o iau, pe motiv că aceste informaţii sunt simple speculaţii.

cub anamaria prodan png
cub horoscop 1 gif
catalin remus avocatul31 jpg
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
cub catalin botezatu png
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg