Medic român în Occident: muncă pe brânci şi prost plătită
Aproape 9.000 de cadre medicale au părăsit în ultimii trei ani sistemul medical românesc pentru a lucra în clinicile şi spitalele din străinătate. Banii şi condiţiile de lucru, mai exact dotările din spitale, sunt principalele motive pentru care medicii aleg să plece. Majoritatea medicilor şi asistentelor medicale îşi găsesc de muncă prin intermediul târgurilor de joburi organizate special pentru această categorie, relatează Adevărul.
Un astfel de târg s-a desfăşurat weekendul acesta în Capitală şi peste 2.400 de persoane au venit să-şi depună CV-urile. Urmează selecţia CV-urilor, care poate dura câteva luni şi apoi un telefon de la angajator care îl cheamă pe cel selectat la un interviu. Etapele premergătoare semnării contractului pot dura un an sau chiar doi, în funcţie de tipul postului şi de ţară.
Prin aceste etape a trecut şi Adrian Ferenţ, în vârstă de 32 de ani, care a plecat în Germania în urmă cu 6 ani, când se afla în primul an de rezidenţiat. A luat-o de la zero, a lucrat mai întâi la o clinică privată dintr-o localitate de lângă Nurnberg unde ar fi trebuit să fie plătit cu 1.500 de euro.
“Nu ştiam pe vremea aceea foarte bine limba germană aşa că nu am înţeles că majoritatea cheltuielilor mele, cazarea, transportul şi alte taxe, sunt scăzute din salariu. În mână îmi rămâneau doar 800 de euro. Nu mai spun că lucram chiar şi 12 ore pe zi pentru că sunt puţini medici în zonă”, a spus Adrian.
Abia când a vrut să renunţe la colaborare, Adrian s-a trezit a realizat că semnase un contract care prevedea că nu are cum să plece înainte de a expira termenul decât dacă plăteşte despăgubiri.
“Mi-am făcut împrumut la bancă şi le-am plătit 10.000 pentru a putea să plec. Pentru că la semnarea contractului nu ştiam bine limba, nu am înţeles toate clauzele”, ne-a mai spus Adrian.
Medicii fură de la asigurări
Sistemul medical de stat din Germania diferă mult de cel din România. În primul rând sunt dotări de ultimă oră chiar şi la un spital de cartier. În ceea ce priveşte orgoliile medicilor şi şpaga, lucrurile nu sunt atât de diferite.
“Şi aici se dă şpagă numai că sub formă de cadou. Se oferă tablouri foarte scumpe, bijuterii şi alte obiecte de valoare dar nu bani”, a povestit Adrian.
Şi aici se fură de la sistemul de asigurări. “De exemplu, eu făceam o operaţie de hernie de disc care se decontează de asigurări cu câteva mii de euro, din care o parte revine medicului care a operat. Eu nu primeam aceşti bani pentru că şeful meu semna că a făcut operaţia şi primea el banii. Tăceam din gură ca să mă lase să operez şi să câştig experienţă”, ne-a spus Adrian.
În ultimii ani a schimbat cinci locuri de muncă. “Acum am 4.500 de euro salariu lunar. A fost greu dar nu mai greu decât dacă rămâneam în România. Îi sfătuiesc pe colegii care vor să emigreze să nu se aştepte la câini cu covrigi în coadă şi să studieze bine ce hârtii semnează”, şi-a încheiat Adrian povestea.