Misiune pentru căutarea de forme de viaţă extraterestră în stratosferă

Oamenii de ştiinţă britanici, care lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană, vor lansa în această săptămână un balon care transportă instrumente pentru a căuta în stratosferă bacterii şi alte microorganisme. Ei cred că ar putea exista specii capabile să supravieţuiască în condiţiile unor niveluri ridicate de radiaţie şi la temperaturi extrem de scăzute.

Organismele ar reprezenta o noutate pentru ştiinţă şi nu este exclusă posibilitatea ca ele să fi fost aduse din spaţiul cosmic prin intermediul asteroizilor sau cometelor.

Dacă oamenii de ştiinţă vor găsi ceea ce caută, ar fi pentru prima oară când s-ar intra în posesia unor elemente ce ţin de viaţa extraterestră şi ar întări teoriile conform cărora viaţa pe Terra a fost adusă dintr-un alt loc din Galaxie, scrie Daily Telegraph

De asemenea, ei speră că vor găsi noi tipuri de bacterii care au fost aruncate în atmosferă de erupţia vulcanilor.

Clara Juanes-Vallejo, care conduce echipa de cercetare de la Universitatea Cranfield, a declarat: "Există teorii care susţin că viata pe Pământ a fost adusă din spaţiu, dar pentru ca ele să fie demonstrate, trebuie să vedem dacă este posibilă viaţa în condiţiile din spaţiu. Mediul în stratosferă este extrem. Se poate ajunge până la -90 grade C şi există o mulţime de radiaţii nocive întrucât nu există acelaşi nivel de protecţie de care beneficiem noi. Dacă ştim că existenţa este posibilă într-un astfel de mediu extrem, atunci ar putea fi posibilă şi în locuri cum ar fi Marte sau pe asteroizi.

Dacă vom găsi microorganisme acolo sus, există o serie de posibilităţi care să explice prezenţa lor. Ele ar putea proveni din spaţiu sau ar putea fi de la vulcanii noştri care au erupt

Misiunea, care implică investiţii de 60.000 de lire sterline, presupune trimiterea unui balon dezvoltat împreună cu firma de electronice Alpha Micro, la peste 30 km în aer deasupra Cercului Arctic, unde va absorbi aerul printr-o serie de filtre. Astfel vor fi colectate orice microorganisme din atmosferă, ele urmând a fi sigilate şi aduse pe Pământ pentru a fi analizate.

La această altitudine, presiunea aerului reprezintă o sutime comparativ cu cea existentă pe pământ şi există un nivel ridicat de lumini ultravioleta dăunătoare, care pot ucide majoritatea formelor de viaţă.

În urmă cu nouă ani, aceeaşi misiune a avut-o şi o echipă de cercetători din India, care a încercat să descopere dacă viaţa ar putea exista în stratosferă. Rezultatele lor însă, au fost puse la îndoială pe motiv că nu au reuşit să asigure sterilitatea echipamentului de colectare.

8 boca arsenie  jpeg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
beneficiile colagenului pentru piele jpg
FotoJet jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
Mihaela Borcea 9 jpg
machiaj ochi rotunzi jpg
Canada FOTO EPA EFE jpg
mancare nesanatoasa alimente produse FOTO Shutterstock
image
image
image
image
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg