«N e e ruşine să intrăm în magazine. Suntem prea săraci!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De la agonie la extaz şi înapoi. Asta au trăit pensionarii săptămâna trecută. Au aflat că pensiile nu vor fi tăiate, dar apoi au plâns de ciudă când au auzit că TVA-ul sare la 24%.

Creşteri de preţuri ne aşteaptă pe toţi, dar pentru ei sunt cel mai greu de suportat. Cum trăieşte un astfel de om cu 6 milioane pe lună? Click! a aflat povestea, spusă chiar de un cuplu de pensionari.

80 de grame de carne pe zi, o maşină de spălat nefolosită de mai bine de două luni pentru a economisi energie electrică, fructe doar de categoria a treia şi lovite. Stop!

Nu, nu este vorba despre o ţară din lumea e treia. Este vorba despre ingredientele vieţii unei familii de pensionari din România. Alexandra Marin are 60 de ani, a lucrat ca gestionar în timpul comunismului şi acum are o pensie de 6,5 milioane.

Locuieşte într-un apartament de trei camere din Bucureşti, şi aproape cinci milioane din pensie se duc pe întreţinere, telefon, cablu tv şi medicamente.

Soţul i-a murit în urmă cu şase ani, iar cei doi copii sunt plecaţi şi stabiliţi în Cipru. "Nu au cu ce să mă ajute", ne spune tristă femeia.

Alexandra Marin are 6,5 milioane lei pensie

simeon stalpnicul png

În urmă cu doi ani l-a cunoscut pe Emil Ghiţeanu (65 de ani) un fost profesor de sport, acum şi el pensionar. De atunci locuiesc împreună, într-o încercare de a-şi reconstrui vieţile, dar şi fiind conştienţi că numai împreună pot supravieţui.

"Eu am pensie 7,5 milioane şi singur nu aş face faţă", ne explică bărbatul. Chiar şi aşa, le e atât de greu, încât de multe ori apelează la mama Alexandrei, care are 91 de ani. Cum decurge viaţa lor?

"În timpul zilei nu ieşim prea des din casă, ca să nu consumăm bani. Seara mergem la plimbare prin parc. Nu intrăm în magazine că nu avem bani şi ne simţim şi prost", explică Alexandra Marin. În schimb este la curent cu tot ce se întâmplă în România.

Toată ziua se uită la televizor la emisiunile de ştiri să vadă dacă guvernanţi mai scad pensiile sau dacă mai cresc vreun preţ. Sâmbătă, au încremenit în faţa televizorului. Parcă nu le venea să creadă că preţurile vor creşte şi mai mult.

"Vestea asta, cu TVA-ul ne-a nenorocit. Noi şi aşa abia supravieţuim. Ce-o să mai facem de acum încolo?", se întreabă cei doi.

 Citiţi mâine ce sunt obligaţi cei doi să mânânce zilnic ca să le ajungă banii.

TVA va creşte la 24 la sută

Click! v-a prezentat ieri, pe larg, decizia luată de Guvernul lui Boc privind creştere cu cinci procente a Taxei pe Valoarea Adaugată.

simeon stalpnicul png

Astfel, TVA va fi de 24%, una dintre cele mai tari taxe de acest gen din Europa. Măsura a fost „planul B" al guvernului, aplicat după ce Curtea Constituţională s-a opus scăderii pensiilor.

Creştere TVA va atrage după sine creşteri de preţuri în toate domeniile. Liberalii i-au în calcul contestarea ordonanţei de urgenţă prin care TVA este mărită de la 19% la 24%.

Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL, a anunţat că una din variantele avute în vedere este sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei.

Uite ce ne aşteaptă

Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor în toate domeniile economiei cu cel puţin 5%, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie, la creşterea euro şi la şomaj.

"Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată", a declarat Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, consideră că piaţa produselor alimentare se va diminua cu până la 40%. El a adăugat că efectele vor fi închiderea unei părţi importante din societăţile de profil, care va determina creşterea ratei şomajului.

 "Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, 25% dintre firme vor ceda şi şomajul şi preţurile vor creşte", a spus şi preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a spus că majorarea inflaţiei va avea influenţe asupra cursului de schimb valutar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net