109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Când va fi canonizat „Sfântul Ardealului”

Ultima actualizare:

    Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai important duhovnic român al secolului 20
Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai important duhovnic român al secolului 20

Duminică, 29 septembrie, se împlinesc 109 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca. La începutul lunii septembrie, Comisia teologică mitropolitană ce a elaborat, vreme de trei ani, dosarul de canonizare al părintelui Arsenie Boca și-a dat acordul în această privință. Decizia finală va fi luată de Sinodul BOR, ultima instanță decidentă. Foarte probabil, acest lucru s-ar putea întâmpla în 28 noiembrie, când se vor împlini 30 de ani de la moartea celui supranumit „Sfântul Ardealului”.

Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română este unul relativ complicat și de lungă durată. Peste trei ani a durat elaborarea dosarului în cazul lui Arsenie Boca, considerat de majoritatea credincioșilor, dar și teologilor, drept cel mai important duhovnic român din secolul XX, de la a cărui naștere sărbătorim astăzi, 29 septembrie, 109 ani. La începutul acestei luni, Episcopia Devei și Hunedoarei a anunțat că Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, reunite sub păstorirea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolit al Ardealului și Arhiepiscop al Sibiului a aprobat dosarul de canonizare pentru Arsenie Boca. A mai rămas doar un pas: decizia finală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cum acest lucru încă nu s-a întâmplat până astăzi, când se împlinesc 109 ani de la nașterea „Sfântului Ardealului”, există presupuneri conform cărora canonizarea va avea loc tot la o dată cu o anumită semnificație, mai precis la 28 noiembrie, zi în care se vor împlini 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie, aceea urmând a fi și ziua ce îi va fi dedicată – ca sfânt – în calendarul ortodox.

Ar putea fi canonizat în 28 noiembrie, la 30 de ani de la moartea lui

Născut la 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vaţa de Sus, cu numele de Zian Boca, viitorul monah a absolvit Academia de Teologie din Sibiu în anul 1933. Dând dovadă de mare talent şi la pictură, primeşte o bursă pentru studii la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. După ce este trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Muntele Athos, pentru a deprinde tainele călugăriei, îşi începe viaţa de monah în 1939, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, primind numele de Arsenie. În scurtă vreme, devine renumit ca mare duhovnic, dar şi ca iniţiator al “mişcării de reînviere duhovnicească”. Între 1948 şi 1956 este arestat, încarcerat şi schingiuit în mai multe rânduri de autorităţile comuniste, deranjate de faima şi de influenţa lui printre credincioşii creştini. I se interzice să slujească la altar şi, în ciuda celor două licenţe avute, nu-i este îngăduit să lucreze decât ca pictor bisericesc. Este perioada, 1968 – 1984, în care a pictat biserica din localitatea Drăgănescu, de lângă Bucureşti. O adevărată bijuterie artistică,  lăcaşul este plin cu imagini profetice despre viitorul omenirii. Părintele Arsenie Boca a ilustrat pe pereţii bisericii, într-o manieră neobişnuită, progresul tehnologic al omenirii văzut ca sursă a decăderii în morală şi credinţă a oamenilor.  Moare la 28 noiembrie 1989, cu trei săptămâni înainte de execuţia lui Ceauşescu, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, Hunedoara, în Țara Hațegului, unde fusese stareţ cu o jumătate de secol înainte. Mii și mii de oameni vin anual la mormântul lui de la Mănăstirea Prislop, devenit adevărat loc de pelerinaj, dar și de speranță pentru cei convinși că parintele Arsenie îi poate vindeca chiar și din lumea celor drepți. Iar acum se așteaptă împlinirea a ceea ce mulți români consideră un lucru firesc: canonizarea părintelui și ridicarea lui printre sfinții Bisericii Ortodoxe Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
salariu germania png
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1979)
pod tulcea braila foto asociatia pro infrastructura
kamala harris donald trump jpg
Geoana Foto Facebook jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net