13 sfaturi la cumpărăturile de Sărbători
Sunt din ce în ce mai multe târguri de Sărbători. Găsiţi aici jucării, dulciuri, condimente, cozonaci şi multe produse tradiţionale. Mii de oameni obişnuiesc să le viziteze şi să ducă acasă o mulţime de daruri celor dragi.
Nu toate produsele sunt de calitate. Iată câteva sfaturi oferite de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.
- Ambalajul trebuie să fie impecabil. Nu cumpăraţi dacă este murdar sau deteriorat.- Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, la colţ de stradă. Comercianţii nu au condiţii de depozitare şi riscaţi să luaţi un produs alterat.- Nu cumpăraţi alimente la vrac (dulciuri, fructe uscate, condimente) care sunt puse unele peste altele, ambalate lângă neambalate. - Atenţie la etichetă! Pe etichetă trebuie să scrie numele produsului, termenul de valabilitate, ingrediente. Înscrierea acestor elemente trebuie făcută pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără risc de confuzie.- Produsele de panificaţie, patiserie şi cofetărie trebuie consumate în 24 ore de la fabricaţie. Verificaţi culoarea, consistenţa, gustul şi mirosul.- Citiţi cu atenţie eticheta pentru a vedea din ce materiale este confecţionată jucăria. Căutaţi să achiziţionaţi jucării ce au pe etichetă marcajul CE, marcaj ce indică respectarea normelor europene.- Respectaţi indicaţiile etichetei în ceea ce priveşte categoria de vârstă pentru care este recomandată a fi utilizată jucăria.- Asiguraţi-vă că nu cumpăraţi o jucărie contrafăcută şi că nu există bucăţi din jucărie care se pot desprinde şi înghiţi uşor.- Indiferent că sunteţi la cumpărături în Târgurile de Crăciun sau în magazinele de specialitate, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii.
- Cumpără jucării în funcţie de vârsta copilului tău!- Cereţi instrucţiunile de folosire şi certificatul de garanţie, în limba română, chiar dacă sunt produse din import. - Refuză produsele deteriorate sau care nu-ţi inspiră încredere. Este vorba despre siguranţa copilului tău. - Nu cumpăra jucării cu muchii ascuţite, verifică bine accesoriile (acestea nu trebuie să se desprindă sau să cadă căci pot fi înghiţite).
Se apropie seara în care Moş Nicolae ne va aduce fructe şi dulciuri. Cei mici sunt nerăbdători. Dar, pentru a nu-l supăra pe Moşul, ei trebuie să ştie cum să-şi pregătească ghetuţele în aşteptarea cadourilor. Iată câteva sfaturi utile!
- Ghetuţele şi cizmuliţele se curăţă de noroi. Pentru ca cel mic să ia acest lucru în serios, dă-i o cârpă umezită în apă caldă şi învaţă-l cum să-şi cureţe încălţămintea. Supraveghează-l atent şi ajută-l când are nevoie de îndrumare. După ce au fost îndepărtate petele de noroi şi praful, ghetuţele şi cizmuliţele se şterg bine de apă. Pentru asta se foloseşte o cârpă curată din bumbac deoarece acest material absoarbe cel mai bine umezeala.- Următoarea etapă va fi, probabil, şi cea mai plăcută pentru copilul tău: lustruirea încălţămintei. Pentru această operaţiune cel mic are nevoie de o altă cârpă uscată şi câteva picături de cremă. În cazul în care încălţămintea micuţului este fabricată, pe lângă piele, şi din material textil, atunci cel mic va trebui să folosească şi peria de ghete.- Cizmuliţele curate şi lustruite se aşază lângă uşă, una lângă alta, ordonat, cu fermoarele trase şi şireturile bine strânse pentru ca Moş Nicolae să poată pune în interior cât mai multe dulciuri.