150 de lei cea mai ieftină masă de Paşte
Ouă roşii, cozonac, prăjituri, carne de miel, legume, sucuri şi vin. Toate acestea nu pot lipsi de pe masa de Paşte din casa fiecărui român, care trebuie să scoată din buzunar aproximativ 150 de lei.
Pentru a te bucura de sărbători, pentru a avea o masă îmbelşugată şi liniştită fără să cheltuieşti foarte mulţi bani, trebuie să-ţi faci un plan de bătaie şi să ţii cont de anumite reguli.
Cum alegi carnea de miel?
Carnea de miel proaspătă are o culoare rozalie şi e elastică. Produsul nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii.
Când cumpărăm miel, trebuie să fim foarte atenţi la greutatea acestuia. Ideal ar fi să alegem miei care cântăresc 12-14 kilograme.
Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kilograme, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută.
La ce să fii atent dacă prepari drob?
În cazul în care dorim să cumpărăm organe de miel pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ni le vândă direct din carcasa mielului, pentru a ştii cu siguranţă că nu sunt ficat, rinichi, inimă sau plămâni de câine.
Carnea trebuie cumpărată numai din magazine autorizate sanitar veterinar.
Organele de miel se alterează mai repede decât carnea deci, ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt proaspete sau nu.
Citeşte ştampila de pe ouă!
Când alegi ouăle pentru vopsit, trebuie să fii foarte atent la ştampila acestora.
Dacă nu se observă foarte bine, nu risca să cumperi astfel de produse.
În cazul în care sunt vechi, ouăle sunt extrem de periculoase pentru sănătate!
Cumpără legumele din piaţă!
Pe lângă faptul că sunt mult mai ieftine decât legumele şi fructele din supermarket-uri, acestea pot fi şi mult mai proaspete.
Pe tarabele din piaţă nu vei vedea verdeţuri veştede sau legume moi, lovite şi stricate.
În supermerket-uri se mai întâmplă să dăm şi peste astfel de produse.
Motivul? Ce nu se vinde azi, se scoate la vânzare şi mâine şi poimâine.
Astfel, legumele şi fructele îşi pierd din prospeţime.
Cum algem vinul în magazin?
Vlad Dumitrescu, somelier în cadrul „Rossetya" şi membru în Sommelier's Agency Winetaste Sergiu Nedelea, ne spune la ce să fim atenţi când alegem vinul de pe rafturile magazinelor.
„De cele mai multe ori, când ne aflăm la cumpărături, ne pierdem printre sutele de sticle de vin expuse la raft şi nu ştim exact ce să alegem.
Într-adevăr, alegerea unei sticle de vin se poate transforma într-o adevărată aventură dacă nu ştim la ce să fim atenţi.
În primul rând, ar trebui să citim cu foarte mare atenţie eticheta produselor, care ne oferă informaţii importante legate de calitatea vinului, dar şi de raportul acesteia cu preţul.
Iată ce trebuie să urmărim: zona în care s-a produs vinul, numele producătorului, soiul sau soiurile de struguri din care e fabricat vinul, conţinutul de alcool, descrierea aromatică a vinului şi, eventual, preparatele cu care se poate asocia".
Iată preţurile din magazine!