20 de elevi din Brașov au ajuns la spital cu arsuri la ochi. Ce s-a întâmplat în sala de clasă
Panică într-o școală din Bvrașov! 20 de copii de 11 ani au suferit arsuri la ochi şi pe faţă după ce au fost expuși, în clasă, unei lămpi cu raze ultraviolete folosită pentru dezinfecţie. Copiii au fost expuşi aproape două ore radiaţiilor.
Elevii au ieșit marți de la cursuri cu ochii roșii, senzații de usturime și dureri de cap. Unii dintre ei aveau chiar și arsuri pe față. Imediat, părinții i-au dus la medic, foarte speriați de ce s-ar fi putut întâmpla cu copiii lor.
Incidentul s-a petrecut în clasa a șasea a Școlii Generale Numărul 11. Prima oră de curs s-a desfășurat fără ca profesorul să bage de seamă că lampa cu ultraviolete destinată igienizării aerului este în funcțiune. Abia după aproape două ore s-au sesizat că ceva este în neregulă.
Lampa cu ultraviolete a funcționat în timpul orelor
Dispozitivul a fost cumpărat de școală cu scopul de a omorî virușii și bacteriile din săli și trebuia folosit doar în afara cursurilor, pe timpul nopții. Din greșeală, o femeie de serviciu a uitat lampa într-o clasă, în funcțiune, după începerea orelor.
Directoarea școlii spune că, din proprie inițiativă, instituția a cumpărat trei lămpi cu ultraviolete cu scopul de a dezinfecta aerul și a preveni răspândirea gripei în școală. Femeile de serviciu fuseseră instruite să pună dipozitivele în funcțiune doar noaptea, când clasele sunt goale. „Lămpile nu stau în sala de clasă. Asta este ideea. Lămpile sunt introduse în lipsa copiilor în sălile de clasă și după aceea sunt scoase. Dar ieri, din eroare, din greșeală, femeia de serviciu a uitat să scoată”, a precizat pentru stirileprotv.ro Mihaela Niocodin, directoarea școlii.
Efectele sunt acealeași ca atunci când sudezi fără mască
Merdicii spun că, din fericire, leziunile suferite de copii nu sunt grave, iar vederea nu le este afectată. Dar, au nevoie de teratament câteva zile, până când își vor reveni complet. „Este aceeași situație ca în cazul unui adult care sudează fără mască. Se produc eroziuni, mici arsuri la nivelul ochiului,dar care după două, trei zile de tratament sunt rezolvate în totalitate”, a declarat pentru stirileprotv.ro Dan Dumitrache, medic oftalmolog.
Incidentul este verificat și de poliție, iar inspectorii de sănătate publică au amendat școala cu 5.000 de lei.
Citește și:
Gripa 2020. Şcolile din Constanţa au primit covoraşe dezinfectate pentru a preveni gripa
Gripa se extinde în România. Triajul în şcoli şi grădiniţe, făcut de medici