2020, anul pandemiei! La trei luni și jumătate de la debutul epidemiei în țara noastră, situația redevine îngrijorătoare

Ultima actualizare:
În toată lumea, cercetătorii  sunt în căutarea unui vaccin  împotriva Sars-CoV-2
În toată lumea, cercetătorii sunt în căutarea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2

213 ţări afectate de pe tot globul, milioane de oameni cărora vieţile li s-au schimbat peste noapte, o criză sanitară fără precedent. Virusul Sars-Cov-2 ne-a schimbat pe toţi, a afectat toate sectoarele economiei, ne-a răscolit sentimentele şi ne-a aruncat într-o frică greu de controlat. La şase luni de la apariţia primului caz de Covid-19 menţionat oficial, lumea arată diferit. Şi va păstra, mult timp de acum încolo, noua faţă.

Pe 11 iunie s-au împlinit trei luni de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat oficial pandemie de coronavirus. Tot atunci, s-au împlinit şi şase luni de când presupusul pacient zero, o vânzătoare din piaţa Wuhan, China, se prezenta la spital cu febră. De atunci, lucrurile s-au derulat cu o viteză uimitoare.

Noul coronavirus a apărut brusc şi s-a răspândit rapid, este un virus nou şi nu ştim foarte multe despre el, deşi până acum a îmbolnăvit aproape 8 milioane de persoane pe tot globul şi a ucis peste 432.000. Deşi cele mai „luminate” minţi ale planetei sunt într-o luptă contra cronometru pentru a-i descoperi toate misterele, virusul are încă multe enigme. Cât va mai dura? Când vom fi protejaţi de un vaccin? Va exista un al doilea val de îmbolnăviri? Cum şi de unde se transmite de fapt?Fiecare ţară a luat măsurile pe care le-a crezut de cuviinţă pentru limitarea numărului de îmbolnăviri. Specialiştii spun că fără izolare, fără închiderea graniţelor, fără închiderea activităţilor economice sau fără celelalte restricţii care ne-au făcut viaţa un chin, bilanţul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Starea de urgenţă în care România a fost până la 15 mai a presupus măsuri stricte
Starea de urgenţă în care România a fost până la 15 mai a presupus măsuri stricte

În România, primul caz confirmat de coronavirus a fost anunţat la 26 februarie. Era un tânăr de 20 de ani, din judeţul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase România în perioada 18-22 februarie.  Între timp, românul s-a vindecat. Însă tot mai mulţi conaţionali s-au întors din ţările aflate în zona roşie a infecţiilor. Şi au adus cu ei şi virusul din Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie.După prima lună de la anunţarea primului caz, erau mai puţin de 20 de decese, iar numărul cazurilor confirmate nu ajunsese la 1.000. Primul deces a fost raportat în data de 22 martie, aproape la o lună de la depistarea primul caz. Era un bărbat de 67 de ani confirmat cu COVID-19 în data de 18 martie. În aceeaşi zi au mai fost confirmate încă 2 decese. Sâmbătă, 25 aprilie 2020, s-a anunţat şi cel mai mare număr de morţi în decursul unei zile: 34. Cele mai multe cazuri depistate într-o zi s-au înregistrat în 11 aprilie: 523.

Starea de urgenţă  în care România  a fost până la  15 mai a presupus  măsuri stricte
Starea de urgenţă în care România a fost până la 15 mai a presupus măsuri stricte

Am avut două luni de


    Starea de urgenţă  în care România  a fost până la  15 mai a presupus  măsuri stricte
Starea de urgenţă în care România a fost până la 15 mai a presupus măsuri stricte

, am putut ieşi din casă doar pentru nevoi stricte şi doar cu

, n-am mers la serviciu sau la şcoală. Treptat, lucrurile au început să se relaxeze. România intra, din 15 mai, în stare de alertă, iar restricţiile au fost, pe rând, ridicate. Urmează o nouă serie de „libertăţi”, însă specialiştii ne atrag atenţia că nerespectarea normelor de igienă, a distanţării sociale şi nepurtarea măştilor atunci când ne aflăm în spaţii publice va duce la o nouă explozie a numărului de cazuri. Statisticile pentru ultimele zile sunt îngrijorătoare: numai raportările de ieri arată 320 de cazuri noi, cea mai mare din ultimele 7 zile, indicând un pericol real. 

Citeşte şi:

7 sfaturi de vacanță în plină pandemie de coronavirus

Traficul aerian, la pământ din cauza pandemiei de coronavirus! Companiile aeriene înregistrează pierderi masive

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net