28 de ani de la vizita istorică a Regelui Mihai la București. Era prima oară când Puterea îi accepta sosirea

image
Apariția regelui Mihai în balconul Hotelului Continental este unul dintre cele mai emoționante momente din ultimii 30 de aniFoto: romaniaregala.ro

Există momente care rămân scrise cu litere de aur în istoria unei țări. Apariția Regelui Mihai în balconul hotelului bucureștean Continental pe 26 aprilie 1992 este un astfel de episod. Era Sărbătoarea de Paști și era prima vizită oficială a regelui în România

Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților este cel care l-a invitat în țară pe rege iar motivul oficial era foarte simplu: Biserica Ortodoxă Română începuse canonizarea voievodului Ștefan cel Mare, iar arhiepiscopul Sucevei a spus că procesul nu putea fi finalizat fără prezența Regelui. Era Paște și era și regele Mihai în țară. Ce putea fi mai frumos pentru poporul român care se trezea după dictatură. Sosirea regelui Mihai a avut loc pe 25 aprilie pe aeroportul din Suceava. De la aeroport, regele Mihai și regina Ana s-au îndreptat spre Mânăstirea Putna, unde au participat la un serviciu religios oficiat lângă mormântul lui Ştefan cel Mare, de la a cărui urcare pe tron se aniversau 535 de ani Noaptea, de la ora 23:40, Regele şi Regina au asistat la Slujba Învierii.

image
Bucureștenii au făcut o primire emoționantă regelui Mihai

Cum a fost primit regele Mihai la București

O zi mai târziu, Regele Mihai I și Regina Ana au pornit spre București, în ceea ce urma să devină cel mai emoționant moment de la Revoluția din 1989. În semn de respect, mașina în care se afla Regele Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf. Regele a mers pentru liturghia Învierii la Biserica Sfântul Gheorghe. Pe străzile Capitalei sute de mii de oameni se călcau în picioare să-l vadă pe rege. În timp ce unii scandau ”Nu mai vrem 10 Mai/Fără Regele Mihai !”, ”Trăiască Regele!”, alții cântau ”Hristos a Înviat” iar mulți doar plângeau. Nu puțini oameni în vârstă au căzut în genunchi sau și-au făcut semnul crucii, mulțumiți că au trăit să vadă regele Mihai revenind în țară.

image
Familia regală a fost uimită de primirea entuziasmantă făcută de bucureșteni

La 18.45, după ore de așteptare, Regele Mihai I s-a adresat mulțimii. Primele cuvinte au declanșat o isterie populară.”Am ajuns aici, la Bucureşti, de la Putna, după 45 de ani de pribegie. Sunt atât de bucuros că această vizită aici a coincis cu sărbătorile Paştelui. Paştele, prin Învierea Mântuitorului nostru, sunt convins că va fi şi reînvierea ţării româneşti. Sunt sigur şi ştiu că România va reînvia şi va renaşte. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată şi vă iubesc din toată inima!”, a spus pentru posteritate regele, de la balconul hotelului Continental. Mii de români au rămas în jurul hotelului până dimineață, sperând să-l mai zărească odată pe rege. A doua zi, luni, 27 aprilie, familia regală a plecat la Mânăstirea Curtea de Argeş, unde a fost întâmpinată de aprocimativ 30.000 de oameni. Regele Mihai a participat la o slujbă de pomenire a Regilor Carol I şi Ferdinand I, înmormântaţi aici. În după amiaza aceleiaşi zile, familia regală a decolat spre Elveția de pe aeroportul Otopeni. Regele Mihai a mai avut o tentativă de a vizita România în decembrie 1990, cu ocazia Crăciunului. El a sosit în acest scop cu avionul la Otopeni iar în urma controlului paşapoartelor a fost lăsat să plece spre Mânăstirea Curtea de Argeș, unde urma să se reculeagă la mormintele strămoşilor. Speriate de prezența regelui autoritățile s-au răzgândit și au decis să blocheze vizita acestuia. Regele Mihai și suita sa au fost opriţi pe Şoseaua Bucureşti-Piteşti şi fără o explicaţie juridică au fost conduşi într-o maşină militară spre aeroportul Otopeni de unde au fost expulzaţi cu o aeronavă românească, la ora 5:43 în dimineaţa zilei de 26 decembrie.

Citiți și

Regele Mihai I și Regina Ana, o poveste de iubire fără egal

Reacția Regelui Mihai când a aflat că Radu Duda o iubește pe Principesa Margareta

cub visarion alexa png
2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg
Kate Middleton la Royal Ascot în buline (2) jpg
Adelina Pestriţu
image png
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Captură foto cu un rus care își dă foc
Kate Middleton
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg