-32 de grade, temperatură record în această iarnă. Unde s-a înregistrat

Ultima actualizare:

Frigul a cucerit România. S-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din această iarnă, -32 de grade. Locul unde a fost măsurată? Munții Iezer, stația meteo situată la 1785 de metri altitudine, în locul numit Căldarea Pietrosului 

Stația meteo din Munții Iezer. Foto: ziarmm.ro
Stația meteo din Munții Iezer. Foto: ziarmm.ro

Indicele de răcire (IR) a depășit pragul de -32 de grade la stația meteo Iezer scriu jurnaliștii de la ziarmm.ro. Anunțul a fost făcut de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.  

Temperaturile extreme la stația meteo situată în vârful muntelui din zona Borșa sunt o obișnuință în această zonă. Salariații știu că viața acolo este supusă vitregiilor vremii mai mult decât în alte părți.  

Povestea stației meteorologice Iezer

Stația meteorologică Iezer a funcționat în mai multe locații până în 10 decembrie 1957, când se mută în Căldarea Iezerul Pietrosului, la altitudinea de 1785 m, purtând denumirea de “Staţia Meteorologică Iezer” scrie sursa directmm.ro. De la data înfiinţării, personalul staţiei meteorologică a efectuat observaţii sinoptice cu program redus. Începând cu data de 1 ianuarie 1962 staţia trece la program complet de observaţii şi măsurători, cu aparatură clasică.

Staţia Meteorologică Iezer este amplasată în masivul montan Pietrosul Rodnei într-un circ glaciar de dimensiuni relativ mici de aproximativ 1000 m lungime, 300 m lăţime şi 400 m adâncime. Acesta prezintă în zona cu adâncime maximă o cuvetă lacustră, în care este situat lacul glaciar numit Iezer (altitudinea absolută de cca 1825 m).

Statia Meteorologica Iezer este mărginită de vârfurile Piciorul Moşului (cca 2190 m altitudine) la distanţă de cca 80 de m; Vârful Pietrosul Mare (2303 m altitudine) la distanţă de cca 1300 de m; Vârful Piatra Albă (2061 m altitudine) pe directia SE-ESE, la distanţa de cca 150 de m.

Zăpada a cucerit Maramureșul 

Stratul de zăpadă în Munții Maramureșului măsură vineri până la 54 cm la statia meteo Iezer, 25 cm la Băiuț, 22 cm în Poiana Borșa, 21 cm în Baia Borșa, 20 cm la Cavnic și în Pasul Gutâi. Zăpadă era și în alte localități iar stratul de zăpadă era de 15 cm la Târgu Lăpuș, 12 cm la Sighetu Marmației, 9 cm la Ocna Șugatag, 7 cm în Baia Mare. 

image
image
image
image
image
image
codul lui hammurabi colaj captura video jpg
viata sanatoasa freepik jpg
aldo moro captura video jpg
Conferința de presă comună a președintelui Parlamentului European și a președintelui României urmată de discursul în cadrul dezbaterii „This is Europe“, în plenul Parlamentului European, în Strasbourg. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gaius appuleius diocles captura video jpg
donald trump printul harry colaj gettyimages jpg
bere istock jpg
teodosie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net