49 de ani de la inaugurarea Aeroportului Internațional Henri Coandă

Ultima actualizare:

    Aeroportul Internațional Henri Coandă are 2 terminale și operează anual peste 12 milioane de călătoriFoto:Shutterstock
Aeroportul Internațional Henri Coandă are 2 terminale și operează anual peste 12 milioane de călătoriFoto:Shutterstock

La 13 aprilie se împlinesc 49 de ani de la inaugurarea Aeroportului Internațional Henri Coandă. Mai precis, în acea zi a anului 1970 era inaugurată aerogara pentru pasageri, cu o capacitate de prelucrare de 1,2 milioane de călători pe an. Botezat inițial „Otopeni”, aeroportul va fi redenumit Henri Coandă, în 2004, având la ora actuală o capacitate de prelucrare a peste 12 milioane de pasageri pe an și fiind cel mai mare din România.

Folosit inițial ca bază pentru armată germană în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, apoi de aviația militară română, zona actualului aeroport a cunoscut un nou destin mai ales după 1968. La acea dată, doar Aeroportul Băneasa, actualul Aurel Vlaicu, opera zboruri comerciale, dar traficul tot mai intens de călători a determinat decizia construirii unul al doilea aeroport destinat activității aeronauticii civile. Guvernul României mai avea un scop strategic. Se dorea scoaterea din circuitul spre Orient a aeroportului Brno din Cehoslovacia.

Aeroportul Henri Coandă a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu

În urma unui concurs organizat de Ministerul Transporturilor, cunoscutul arhitect Cezar Lăzărescu este desemnat să se ocupe de noul proiect ce prevedea o pistă de decolare-aterizare lungă de 3,5 kilometri, mai lungă decât cea a Aeroportului Orly din Paris. Noul aeroport va purta numele de Otopeni. Modernizările au continuat prin crearea unui Salon Oficial cu ocazia vizitei președintelui SUA, Richard Nixon, în august 1969, pentru ca la 13 aprilie 1970 să fie inaugurată aerogara pentru pasageri, cu un terminal, atât pentru zboruri externe, cât și interne. În 1986 va intra în funcțiune și cea de-a doua pistă, cu aceeași lungime ca prima.

Aeroportul Henri Coandă, denumit inițial Otopeni, a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu
Aeroportul Henri Coandă, denumit inițial Otopeni, a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu

În anul 2000, este inaugurat fluxul de pasageri „Sosiri Internaționale‟, ca rezultat al unui proces de reamenajare și reorganizare a vechii aerogări. În anul următor este dată în folosință parcarea publică aferentă terminalului Sosiri (trei niveluri cu 900 de locuri). În 2003 se inaugureaza Terminalul Curse Interne, având o capacitate de 200 de pasageri pe oră de varf pentru fiecare dintre cele două fluxuri (Plecări și Sosiri).

La împlinirea a 35 de ani de activitate aeronautica civilă, în septembrie 2004, aeroportul primește numele ilustrului pionier al aviației românești și mondiale, Henri Coandă. Inaugurarea noului Terminal Plecări al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti, a avut loc pe 6 noiembrie 2012. În planurile de extindere a aeroportului se află și construirea unui nou terminal de pasageri T2, cu patru module, fiecare având o capacitate de 5 milioane de pasageri pe an, ce va fi legat rutier de autostrada A3 București - Ploiești, dar va fi conectat și cu calea ferată, păstrându-se liberă o zonă specială pentru extinderea viitoare a magistralei de metrou.

În 12 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a aviației și cosmonauticii

Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii marchează primul zbor al omului în Cosmos, printr-o hotărâre adoptată de Federaţia Internaţională de Aviaţie. La 12 aprilie 1961, cosmonautul Iuri Alexeevici Gagarin, în vârstă de doar 27 de ani, executa un zbor de 108 minute, la bordul navetei sovietice Vostok 1, devenind primul om în spațiul extraterestru. În 2011, când s-au aniversat 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 aprilie - Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu, prin Rezoluţia 65/271. În 1981, între 14-22 mai, cosmonautul Dumitru Prunariu devenea primul român ajuns în spațiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial "Intercosmos" şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net