5 greșeli pe care le faci când cumperi un apartament. Sfaturi de la arhitect pentru a avea casa de vis

Ultima actualizare:

    Înainte să semnezi pentru achiziționarea unei locuințe, ai grijă la sfaturile specialiștilorFoto: Shutterstock
Înainte să semnezi pentru achiziționarea unei locuințe, ai grijă la sfaturile specialiștilorFoto: Shutterstock

Pandemia a generat o cererere considerabilă pentru noi locuințe. Oamenii vor să se mute într-un apartament mai mare ori la casă. De cele mai multe ori, locuințele sunt achiziționate la gri, iar proprietarii încep abia ulterior planurile pentru compartimentarea și amenajarea acestora. Astfel că nu sunt atenți la detalii importante. Iată 5 greșeli pe care le facem când cumpărpm un apartament, în opinia arhitecților.

Din păcate, se fac multe greșeli în momentul achiziției unei locuințe, omiteri care duc la mai mari cheltuieli și chiar la o calitate a vieții mai scăzută.

Arhitectul Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design, explică 5 greșeli frecvente pe care oamenii le fac atunci când cumpără apartamente sau case și nu apelează la specialiști.

Nu verifici câtă lumină naturală vei avea

Prima greșeală ar fi legată de cum este apartamentul orientat. O mare parte din dezvoltatori, atunci când trimit planurile, nu poziționează spre exemplu nordul astfel încât să te poți orienta.

De multe ori, pentru că nu avem experiență și nu știm neapărat la ce să ne uităm, alegem apartamentul orientat greșit și asta se traduce prin faptul că fie nu beneficiem de lumină naturală suficientă, fie apartamentul este prea rece pe timp de iarnă, și, de aici, cheltuieli mai mari pentru încălzire;

Zonele de zi și noapte nu sunt separate corespunzător

A doua greșeală are legătură cu împărțirea apartamentului. Cel mai indicat este ca atunci când alegem un apartament, fie el chiar și de două camere, să avem separate zona de zi și zona de noapte.

Zona de zi trebuie să fie generoasă, bine lumintă și bine ventilată natural. Zona de noapte, în schimb, să fie mult mai intimă. Ideal ar fi ca împărțirea să fie făcută astfel ca să nu se treacă în dormitoare prin living.

Este bine să existe un hol sau un buffer intermediar, tip hol, prin care să se facă tranzitul spre zona de noapte. De multe ori, găsim greșelile în proiectare pentru că dezvoltatorii vor să comaseze cât mai multe elemente în spații cât mai mici, astfel încât să intre cât mai multe apartamente într-un bloc.

Ne trezim astfel pe mijlocul living-ului cu o ușă care dă spre dormitoare și care nu îți permite să-l faci foarte generos. Tot aici e bine să ținem cont și de cum alegem camerele în sine.

Mulți zicem că ne-am luat un apartament și are mulți metri pătrați, dar camerele utile totuși nu sunt foarte generoase ca spațiu. Asta deoarece acești metri pătrați se mai pierd și cu holuri care au 20 mp, holul fiind doar un spațiu;

Accepți finisajele dezvoltatorului

A treia greșeală apare atunci când nu ai posibilitatea să-ți alegi finisajele dorite. Ele te ajută să poți să-ți creezi propriul stil și să-ți creionezi amenajarea așa cum îți dorești.

Acest lucru e foarte important pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți, avem stiluri diferite, emoții diferite, iar toate aceste lucruri ar trebui să se regăsească și în spațiul în care locuim.

Tendința dezvoltatorilor este de a face cumva amenajări uniforme, pentru a eficientiza atât costurile cât și timpul. Când cauți un apartament, ideal ar fi să-l găsești de la faza de construcție și să apelezi atunci la un designer de interior priceput care să știe ce finisaje să-ți aleagă.

Astfel, în cazul în care dezvoltatorul nu te lasă să alegi sau să schimbi finisajele, ideal ar fi să-i ceri bugetul și tu să-l poți suplimenta cu elementele pe care ți le dorești.

E foarte important să apelezi la un designer încă din faza de proiect pentru că el te ajută să-ți creionezi tot apartamentul exact cum ți-l dorești. Ulterior, când se agreează soluția conceptului el te va ajuta și cu partea de implementare;

Zona este greu accesibilă

A patra geșeală apare atunci când ești constrâns de o anumită situație. Fie că e locația, fie că e o zonă pe care ți-o dorești, alegi un apartament care nu îți este potrivit.

”Spre exemplu, avem clienți care și-au achiziționat un penthouse cu o vedere extraordinară. El este situat însă într-o zonă foarte greu accesibilă, unde există doar străzi foarte înguste și le ia destul de mult până ies pe arterele principale. Acesta este un dezavantaj pe parte de infrastructură. Avantajul este că are două vederi către parc, e astfel poziționat încât are trei laturi cu vedere panoramică. Abia după ce a cumpărat locuința, au realizat că anumite camere sunt prea mici, iar bucătăria nu are capacitatea și forma pentru a o mobila cum își imagina, respectiv cu insulă, blaturi de lucru, multe zone încastrate. A trebuit să facem cumva o reconfigurare de traseu, ceea ce a însemnat iar șantier și o investiție în plus. Camere și dormitoarele copiilor sunt foarte mici, iar la început, când le-au văzut goale, nu și-au dat inițial seama că nu vor intra toate elementele pe care și le doreau fiecare.  Apoi, băile nu au ventilație naturală și zonele de noapte cu cele de zi nu sunt foarte bine delimitate. Când intri în apartament, prima dată dai de dormitorul matrimonial, una dintre camerele pe care nu îți dorești să le vezi la intrare. Apoi urmează un hol în L lung care se termină pe partea stângă cu accesul unui alt hol care dă către restul dormitoarelor și băilor, iar în capăt vine zona de zi cu diningul, livingul și implicit bucătăria. Din cauza configurației s-au pierdut mulți metri pătrați, iar bucătăria e cea mai îndepărtată încăpere. Asta în condițiile în care bucătăria ar trebui poziționată cât mai aproape de intrare pentru că dacă vii cu bagaje, cumpărături, nu vrei să străbați tot apartamentul până ajungi la bucătărie”, a explicat Sergiu Călifar.

Forma camerelor ne împiedică să le mobilăm cum dorim

E foarte important să căutăm camere cât mai rectangulare și să evităm în special camerele foarte înguste și lungi, cele tip vagon.

De multe ori, în planurile ce ne sunt prezentate, mobilierul și partea de prezentare nu sunt puse la scară. Atunci avem impresia că spațiul e mult mai amplu, mult mai generos.

Când ajungem efectiv să-l mobilăm ne dăm seama că de fapt ne intră doar un front al bucătăriei și apoi rămâne spațiu cât abia trec două persoane. Nu mai avem loc de masa opusă.

Livingul de multe ori, când avem un apartament cu o bucătărie semi open space sau închisă, ne arată cum punem și zona de dining și ne mai intră și o zonă de mobilare tip dulap.

În realitate, lucrurile stau cu totul diferit pentru că zona generoasă de dining ajunge în final să fie o masă de 4 persoane, canapeaua nu mai e colțar și trebuie una de maxim 3 persoane, totul se restrânge.

Trebuie să fii foarte atent la cotele date, la dimensiunile care ți se oferă ca informații.

Planul de prezentare e de obicei cel care minte, dar ai și un plan cu cote după care te poți orienta. Dacă spațiul e deja construit, n-ar strica să-l măsori cu o ruletă.

Cine este Sergiu Călifar

Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro).


    Sergiu Călifar este arhitect și designer de interior
Sergiu Călifar este arhitect și designer de interior

Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.

Din martie a început Programul Noua Casă

Românii care doresc să achiziționeze o locuință prin Programul Noua Casă au posibilitatea să aplice la bănci încă din luna martie. Are un plafon de 1,5 miliarde de lei și se acordă până la 140.000 de euro de beneficiar, cu un avans de 15%. Beneficiarii programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuința, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafața utilă mai mică de 50 mp;

- achiziționează în cadrul Programului o singură locuința, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legi;

- are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Citește și: 

Programul ”Noua Casă” 2021. Procesul de aplicare și documentele necesare

7 reguli de bază ca să decorezi casa simplu, rapid şi ieftin

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net