5 motive pentru care nu ar trebui să-ţi înmatriculezi maşina în Bulgaria. Află dezavantajele!
Taxa pe care trebuie să o plătim pentru timbrul de mediu a avut ca efect direct înmatricularea maşinilor în Bulgaria. Cunoaştem cu toţii fenomentul, iar motivul este cât se poate de clar: evitarea achitării sumei aferente taxei impuse de legea din România. Specialiştii autopro.ro ne spun motivele pentru care soferii ar trebui să renunţe la această practică.
Pntru mulţi posesori de maşini, înmatricularea autoturismului în Bulgaria a fost şi este cea mai bună variantă. Dar, cu toate acestea, există câteva motive care ar trebui să te facă să te gândeşti de două ori înainte de a trece graniţa la vecini.
Nu eşti proprietarul maşinii! Acest lucru reiese din actele de înmatriculare, căci maşinile nu pot fi înmatriculate în Bulgaria decât pe firmă sau persoană fizică de cetăţenie bulgară.
Pentru ca numele tău să apară, totuşi, pe documente, ar trebui să înmatriculezi maşina pe persoană juridică, menţionându-se într-o procură numele tău ca şi utilizator al ei. Însă, acest lucru nu-ţi conferă dreptul de proprietate asupra bunului, deci rămâi la mâna proprietarilor bulgari care oricând pot vinde maşina.
Fiind doar utilizator al maşinii înmatriculate în Bulgaria şi nu proprietar, nu poţi solicita informaţii despre autoturism de la autorităţile şi instituţiile statului vecin. Un exemplu ar fi să afli dacă maşina are impozitul plătit sau dacă asigurarea maieste valabilă.
Dacă vrei să eviţi problemele, poţi solicita drept de rezidenţă în Bulgaria însă este un proces îndelungat şi care te va pune pe drumuri. Viza trebuie prelungită din 6 în 6 luni, deci aşteaptă-te la vizite în ţata vecină de două ori pe an.