5 oferte pentru cel mai bun card de credit
Card de credit, credit de nevoi personale sau credit de consum? Indiferent de ce anume alegi, trebuie să ştii care sunt diferenţele dintre aceste împrumuturi dar şi avantajele şi dezavantajele lor.Iată ce sfaturi ne dau jurnaliştii suplimentului bancar al revistei Capital.
Când vine vorba despre împrumutarea unor sume ce depăşesc de câteva ori salariul, cele mai simple soluţii sunt cardurile de credit. Dacă avem în vedere accesarea unui credit de valori ceva mai mari, atunci avem varianta creditelor de nevoi personale.
Deşi cardurile de credit vin cu o serie de avantaje extrem de importante, cum ar fi perioada de graţie la cumpărături de circa două luni sau posibilitatea de plată în rate cu dobândă zero, cei mai mulţi clienţi folosesc cardurile de credit ca pe nişte carduri de debit, suportând costuri ridicate şi neprofitând de avantajele menţionate.
Probabil, din aceste motive băncile promovează agresiv cardurile de credit, pentru că utilizarea lor defectuoasă le aduce venituri frumuşele.
Cardurile de credit ar trebui utilizate strict la cumpărături, situaţie în care fie se beneficiază de o perioadă de graţie şi apoi de plata graduală cu dobânda aferentă, fie se poate accesa un program de rate fără dobândă la magazinele partenere.
Pe piaţă există mai multe bănci care oferă carduri de credit cu sistem de rate fără dobândă, cele mai populare fiind Card Avantaj (Credit Europe) şi Bonus Card (Garanti).
De asemenea, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Bancpost au un număr însemnat de magazine partenere de la care se poate cumpăra în rate cu dobândă zero, dar astfel de sisteme au şi cei de la BCR, Alpha Bank, Banca Românească, Piraeus, UniCredit Ţiriac, OTP, Millennium şi Nexte Bank.
Dacă folosim cardurile de credit pentru tranzacţii la comercianţi (în afara sistemului de rate fără dobândă), atunci ar fi recomandat să achităm sumele trase în rate egale, ca şi cum am avea un credit de nevoi personale şi să nu ne limităm la minimul de plată, de circa 5% din sumă.
Pentru nevoi mai mari de finanţare, fără justificarea sumelor, avem varianta cardurilor de consum care pot fi accesate pe o perioadă de maximum 5 ani.