5 sfaturi dacă foloseşti cardul în vacanţă

Ultima actualizare:

Verifică data de expirare a cardului

Nimic nu este mai neplăcut decât să observi în străinătate că nu poţi utiliza cardul deoarece a expirat. De aceea, este foarte important de verificat acest aspect. În cazul în care data expirării intervine în cursul concediului, puteţi solicita înlocuirea cardului mai devreme la bancă.

Notează numărul de urgenţă carduri

Pierderea sau furtul cardului îţi poate genera pierderi serioase dacă nu acţionezi rapid. Conform contractului, eşti obligat să anunţi imediat banca atunci când ai observat pierderea cardului. Înainte să pleci din ţară, este bine să notezi numărul de urgenţă carduri, în eventualitatea în care se produce o astfel de situaţie. De regulă, acest număr de telefon este trecut chiar pe spatele cardului.

Verifică ratele de schimb pentru tranzacţii

Utilizarea cardului în străinătate implică efectuarea unor conversii valutare din moneda locală în lei. Modul de stabilire a cursului de schimb depinde de la o bancă la alta, motiv pentru care este important să verifici din timp cum se calculează cursul, pentru a nu avea surprize ulterior.

Un curs de schimb mult mai mare decât cel afişat la casele de schimb înseamnă că vei cheltui mai mulţi bani pentru a face cumpărături în străinătate.

Atenţie la comisioane în străinătate

Nu doar cursul de schimb influenţează costul tranzacţiilor în străinătate. Băncile adaugă deseori şi comisioane pentru aceste operaţiuni. Plăţile la comercianţi cu cardul au în general comisioane mai mici, astfel dacă aveţi de ales între plata cu cardul şi retragere de numerar de la ATM, prima opţiune va presupune costuri mai mici.

Alimentează din timp contul de card cu bani

În cazul în care ai rezervat online camere la hotel şi urmează să faci plata la destinaţie, este important să alimentezi din timp contul de card cu banii necesari. Unele hoteluri blochează cu 1-2 zile înainte suma de plată de pe cardul utilizat în momentul rezervării, urmând ca tranzacţia să se finalizeze ulterior. Dacă nu există fonduri suficiente, este posibil ca rezervarea să fie anulată.

- În multe locuri din străinătate nu vi se cere PIN-ul şi nici semnarea chitanţei atunci când plătiţi cu cardul. - Chiar dacă în anumite târguri şi pieţe din străinătate nu veţi vedea POS-uri pe tarabe, întrebaţi dacă puteţi plăti cu cardul. Mulţi dintre comercianţi nu ţin POS-urile pe tarabe de teamă că acestea vor strica aspectul magazinului, aşa că le scot doar dacă solicitaţi acest lucru. Astfel de situaţii se întâmplă în Italia. - Unii comercianţi, în special cei din Spania, s-ar putea să vă ceară să prezentaţi un act de identitate atunci când plătiţi cu cardul - paşaport sau buletin. - În multe localuri din străinătate bacşişul poate fi plătit cu cardul, dar este indicat să specificaţi chelnerului suma cu tot cu bacşiş atunci când faceţi plata. - În unele oraşe, taxiurile au instalate POS-uri mobile, dar este indicat să anunţaţi dacă doriţi să plătiţi cu cardul atunci când faceţi comanda.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net