7 sfaturi pentru a trece cu bine de coşmarul alb

Ultima actualizare:

    Vântul puternic a făcut ca cele -10 grade de ieri din Capitală să fie resimţite ca la -20Foto: Sever Gheorghe
Vântul puternic a făcut ca cele -10 grade de ieri din Capitală să fie resimţite ca la -20Foto: Sever Gheorghe

Ne aşteaptă o săptămână cu viscol, ninsori şi temperaturi de -20 de grade, avertizează meteorologii. Experţii germani au răspuns tuturor întrebărilor legate de felul în care trebuie să ne protejăm de efectele distructive ale iernii care s-a dezlănţuit cu toată puterea acum la sfârşitul sezonului.

1. Ce mâncăm să ne încălzim?

Corpul are nevoie de mai multă energie acum. Mâncaţi ciorbe (de păstăi sau fasole boabe), tocană (de cartofi, varză sau legume), peşte (somonul e ideal, pentru că are calciu şi Omega-3), pui şi miel (conţin carnitină şi energizează organismul).

2. Dar la micul dejun?

Iarna trebuie să mâncăm cereale cu nuci, lapte şi alune. Putem bea şi compot cald de pere sau mere cu scorţişoară.

3. O tărie mă încălzeşte?

Nu! Nivelul crescut de alcool lărgeşte vasele de sânge crescând riscul de degerături. Din cauza alcoolului, corpul nu percepe corect frigul de afară.

4. Cum pregătesc maşina?

Nu trebuie să laşi maşina să se încălzească mult timp. După cinci minute poţi porni, dar evită să mergi cu viteză pentru că motorul trebuie uns corespunzător. Direcţia, frânele, cutia de viteză şi amortizoarele de şoc funcţionează pe bază de ulei, aşa că e nevoie de câţiva kilometri buni până intră în parametrii de funcţionare. Cum frânez? La maşinile cu ABS este suficient să apăsaţi ferm pedala de frână pentru a opri bolidul în condiţii de îngheţ. În absenţa ABS-ului, apăsaţi uşor de mai multe ori pedala, pentru a evita blocarea roţilor şi glisarea pe gheaţă. Folosiţi frâna de motor! Dacă aţi montat lanţuri pe roţi nu rulaţi cu mai mult de 50 km/h. Cum scot maşina din parcare? Pentru a urni maşina folosiţi balansul faţă-spate până o scoateţi din parcare. Dacă roţile dau în gol, puneţi un covoraş sub roţile cu tracţiune.

5. Cum afectează viteza vântului temperatura?

Chiar dacă termometrele ne arată -10 grade Celsius, la un viscol care loveşte cu 70 km/h simţim o temperatură de -23 de grade Celsius. Situaţia devine mult mai gravă atunci când avem temperaturi de -20 de grade Celsius asociate cu un vânt de 80 km/h pentru că simţim -38 de grade. În aceste condiţii avem la dispoziţie 10 minute să ne adăpostim până la declanşarea primelor simptome ale hipotermiei.

6 Cum să merg să nu cad pe gheaţă?

Mersul pinguinului este perfect: paşi mici, mâinile pe lângă corp, bărbia în piept şi privirea la 3 metri înainte.

7. Cât timp să aerisesc apartamentul?

Oxigenarea casei e obligatorie indiferent de sezon. Iarna trebuie să aerisiţi de mai multe ori pe zi, timp de 5-10 minute. Atenţie: nu ţineţi fereastra rabatată pentru că pierdeţi 40% din căldura ambientală şi cheltuiţi cu până la 50% mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net