7 sfaturi să conduci în siguranţă pe zăpadă şi polei
Iarna ne-a lovit în forţă şi meteorologii anunţă în continuare ninsori şi temperaturi care vor ajunge şi până la -26 de grade Celsius. Dacă vei folosi maşina, pilotul de raliu George Grigorescu îţi spune cum s-o manevrezi în siguranţă pe zăpadă şi polei.
Cum demarezi şi cum frânezi? Cum virezi în siguranţă? Ai derapat? Ştii cum să redresezi maşina? Iată ce trebuie să faci.
Maşina din faţa ta derapează - Dacă observi că maşina din faţa ta a intrat în derapaj, trebuie să frânezi încet şi să te apropii cât mai mult de marginea drumului. Asta, pentru a lăsa loc celui din faţa ta dar şi şoferului care vine pe contrasens.
Ai derapat? Pune frână de motor - În momentul în care autoturismul derapează, schimbăm într-o viteză inferioară. Apoi, trebuie să stăm corect la volan cu mâinile la „9 şi un sfert". Când derapăm, trebuie să privim în direcţia în care dorim să mergem, iar corpul nostru va îndrepta instinctiv volanul în acea direcţie.
Nu brusca comenzile în curbe - În primul rând, când intri într-o curbă, nu trebuie să bruschezi comenzile maşinii. Deci, nu trage brusc de volan şi nu frâna violent! De asemenea, evită pe cât posibil să accelerezi în treaptă de viteză inferioară. Foloseşte în astfel de situaţii o treaptă de viteză cât mai înaltă. Nu folosi o frână de motor violentă! Rişti să blochezi roţile maşinii.
La demaraj nu tura motorul - De pe loc se pleacă uşor, fără a tura motorul. Pentru ca maşina să nu se împotmolească în zăpadă, iar pneurile să prindă aderenţă, plecarea de pe loc se face la turaţii mici. Demarajul se poate încerca şi în treapta a doua de viteză.
Nu brusca frâna şi acceleraţia - Sunt interzise manevrarea bruscă a volanului, frânarea şi accelerarea violentă. Comenzile agresive rup aderenţa pneurilor la sol, iar derapajul este inevitabil. De asemenea, în timpul mersului este recomandată folosirea frânei de motor.
Frânează înaintea virajelor - Înaintea virajelor se frânează uşor, iar după înscrierea în curbă se accelerează uşor. În caz contrar, maşina va derapa şi va ieşi de pe banda de mers rotindu-se.
Păstrează distanţa - În condiţiile în care se merge în coloană, păstrează distanţa faţă de maşina care se află înaintea ta. Nu încerca depăşiri la limită, nu încerca să te bagi în faţa altor şoferi.
Ce produse găseşti în magazine
Dacă vei circula pe porţiuni cu zăpadă, ar trebui să-ţi cumperi lanţuri antiderapante. Acestea se găsesc în hypermarket-uri sau în magazine de specialitate şi costă aproxomativ 100 de lei.
De asemenea, vei avea nevoie de o lopată cu care să poţi îndepărta stratul de zăpadă în cazul în care rămâi blocat în nămeţi, un săculeţ cu nisip, o perie, o măturică şi sprayuri pentru dezgheţarea uşilor, geamurilor şi chederelor. Uite cât te costă echipamanetul de iarnă al autoturismului.