7 VIP-uri care au fugit din țară de frica pușcăriei. Ioan Niculae s-a predat după ce a fost dat în urmărire

Ultima actualizare:

    În 2015, Ioan Niculae avea o avere de 1,15 miliarde de dolari, potrivit Forbesfoto: Mihai Benea / Forbes
În 2015, Ioan Niculae avea o avere de 1,15 miliarde de dolari, potrivit Forbesfoto: Mihai Benea / Forbes

Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat joi la cinci ani de închisoare cu executare, a ajuns în România vineri după-amiază, a fost reținut și urmează să fie încarcerat. Există însă alte nume grele pe lista celor urmăriți internațional.

Cum au indicii că vor fi condamnați la ani grei de pușcărie aleg să fugă din țară. Pe lista celor căutați, apare Alexander Adamescu, fiul răposatului multimilionar Dan Adamescu, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă într-un dosar de corupție. Este căutat și prințul Paul al României, condamnat în decembrie 2020 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, dar care nu a fost încă localizat.


    Prințul Paul, de negăsit
Prințul Paul, de negăsit

La fel se întâmplă și cu oamenii de afaceri Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein. În cazul celor doi israelieni, autoritățile din țara natală nu au declanșat nici o procedură de capturare și extrădare, care ar putea dura ani de zile. Justiția italiană a refuzat deja să-i extrădeze în România pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată definitiv la patru ani de închisoare și pe omul de afaceri Dragoș Săvulescu, care are de executat cinci ani de închisoare.


    Alina Bica e condamnată definitiv la 4 ani de închisoare
Alina Bica e condamnată definitiv la 4 ani de închisoare

Ambii sunt fugiți din România, dar judecătorii au apreciat că-și pot ispăși pedepsele în Italia, unde s-au stabilit după ce au fost dați în urmărire internațională. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare, se află în Marea Britanie. Acesta încearcă să-i convingă pe judecători să nu-l trimită în țară și susține că a fost victima unor abuzuri.

Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare

Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, după ce în primă instanţă fusese condamnat la 3 ani jumătate de închisoare. Patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzaţiilor din dosar, firma controlată de afacerist ar fi încheiat contracte fictive cu altă societate, pentru a reduce masiv contribuţiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.


    Ioan Niculae a fost ridicat de Poliție direct de pe Aeroportul OtopeniInquam Photos / Octav Ganea
Ioan Niculae a fost ridicat de Poliție direct de pe Aeroportul OtopeniInquam Photos / Octav Ganea

În noiembrie a fost internat cu COVID

Joi seară, însă, Ioan Niculae a intrat în direct la emisiunea "Sinteza zilei", de la Antena 3, și a anunțat că momentan se află în Italia, dar că după ce a aflat sentinţa magistraţilor a început să se pregătească pentru întoarcerea în România. „Sunt în Italia! Până acum câteva ore eram internat la o clinică, trebuia să ies, probabil, duminică. După primirea veștii din România că am fost condamnat, mi-am făcut externarea și încerc să mă pregătesc să vin în țară. Mâine (n.r. vineri) sunt în țară! Nu am găsit niciun avion din zona Milano, va trebuie să mă deplasez, probabil, cât mai departe de Milano ca să pot găsi un avion. Nici nu credeam că se va da o sentință astăzi, având în vedere votul de ieri al CCR-ului, pe o lege de care și eu ar fi trebuit să beneficiez, ca oricare din România”, a declarat Ioan Niculae, la Antena 3. În noiembrie anul trecut, omul de afaceri a fost internat la Spitalul Victor Babeș, după ce a fost infectat cu SARS-COV-2, așa că, cel mai probabil, în Italia urma un tratament de recuperare post-COVID. Miliardarul s-a aflat în stare gravă.â, a stat mai multe zile la Terapie Intensivă și a avut nevoie de aparat de oxigen pentru a putea respira. După ce a fost mutat de la ATI într-un salon pentru pacienții aflați în recuperare, Niculae a stat împreună cu soția sa și ea infectată cu virusul SARS-CoV-2.

Ce avere are acum Ioan Niculae

Omul de afaceri, născut în comuna Buturugeni, din județul Giurgiu, este unul dintre cei mai bogați români, potrivit topurilor de specialitate publicate an de an. În 2010, Niculae avea o avere de 1,1 miliarde de dolari, ceea ce îl făcea al treilea cel mai bogat român, după Ion Țiriac și Dinu Patriciu. În 2013, averea sa ajunsese la 1,2 miliarde de dolari, fiind atunci al 1.372-lea cel mai bogat om al planetei. Între timp, finanțele sale au mai scăzut, dar magnatul se menține la ”cote înalte”. Potrivit celui mai recent Top 300 Capital, Ioan Niculae are astăzi o avere care însumează 300-400 de milioane de euro. 

Citește și:

Omul de afaceri Ioan Niculae a dispărut de acasă după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare

Ioan Niculae, dat în urmărire, a anunţat în direct la TV unde se află: "Mi-am făcut externarea, vin în țară"

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net