91% dintre companii se simt afectate de criză. Crește rata șomajului la 6,5% și scad salariile

barbat fara bani in portofel jpeg
Criza ab─âtut─â asupra companiilor ├«i afecteaz─â direct pe angaja╚Ťi: unii vor fi da╚Ťi afar─â, al╚Ťii vor avea salariile reduse

Impactul coronavirusului în mediul de afaceri este destul de serios. Un studiu arată că 91% dintre companii se simt afectate de criză și estimează o pierdere, în medie, de 10% până la finele anului 2020, dar și o scădere a salariilor. În plus, Comisia Europeană prognozează că rata șomajului ar putea ajunge în Româna la 6,5%.

91% dintre companii se simt afectate de epidemia de Coronavirus, cu un impact mediu total de minus 10.2% pentru 2020, arat─â un studiu realizat de MKOR Consulting.

Mai exact, impactul mediu estimat este la 100.000 de euro, cu până la 100% din cifra de afaceri.

Cu c├ót reprezentan╚Ťii companiilor sunt mai pesimi╚Öti ├«n privin╚Ťa evolu╚Ťiei pe 2020, cu at├ót valoarea medie a impactului este ├«n cre╚Ötere.

Microintreprinderile, cele mai afectate de criza coronavirusului

Cele mai vizibile efecte ale epidemiei de COVID-19 sunt reducerea cifrei de afaceri ╚Öi impactul produs de suspendarea activit─â╚Ťilor companiei, fie c─â este vorba despre activitatea de business curent sau a unor evenimente care urmau a fi organizate, precum nun╚Ťile. 

La data realiz─ârii studiului, aproape una din zece mari ├«ntreprinderi nu se sim╚Ťeau afectate ├«n nici un fel de epidemia de coronavirus.

Microîntreprinderile tind să fie cele mai afectate de efectele pandemiei de coronavirus.

Totu╚Öi, sunt mai pu╚Ťin sensibile la efectele cauzate de indisponibilitatea personalului, probabil ╚Öi datorit─â faptului c─â acestea au foarte pu╚Ťini angaja╚Ťi.

Măsuri aplicate de companiile din România. Scad salariile

95% dintre companii au luat m─âsuri pentru a supravie╚Ťui crizei, iar 90% au luat m─âsurile imediat dup─â ├«nceperea situa╚Ťiei de urgen╚Ť─â.

Cele mai frecvente sunt cele financiare, ce protejeaz─â cashflow-ul pe termen scurt ╚Öi mediu, urmate de m─âsurile de protec╚Ťia a angaja╚Ťilor ╚Öi m─âsurile pentru pivotarea activit─â╚Ťii.

ÔÇťAnumite m─âsuri sunt ├«ns─â am├ónate pentru var─â , lunile iunie-iulie, ├«n func╚Ťie de evolu╚Ťia contextului general pe termen scurt. Acest lucru ├«nseamn─â c─â, dac─â nu vom fi martorii unei reveniri economice, chiar ╚Öi timide, estim─âm c─â vor urma noi valuri de m─âsuri la final de Q2 ╚Öi ├«nceput de Q3, menite s─â asigure continuitatea organiza╚Ťiilor din mediul de afaceriÔÇŁ, este de p─ârere Corina Cimpoca, de la MKOR Consulting.

Cele mai prudente societ─â╚Ťi sunt cele din industria bunurilor de larg consum, cu un num─âr record de 6,5 m─âsuri luate.

De asemenea, se remarc─â o pruden╚Ť─â sporit─â ╚Öi ├«n celor care au afaceri ├«n consultan╚Ť─â, automotive ╚Öi turism, care au luat ├«n medie 4,5 m─âsuri pentru men╚Ťinerea opera╚Ťiunilor pe parcursul ╚Öi dup─â finalizarea carantinei.

Media la nivelul ╚Ť─ârii este de 3,5 m─âsuri luate ├«ntr-o firm─â. La momentul derul─ârii studiului, 12% dintre organiza╚Ťii luau ├«n considerare reducerea salariilor, cu un procent mediu de 37%.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 243 de companii din România, în perioada 25-30 aprilie.

Structura e╚Öantionului: 89% afaceri antreprenoriale, 5% companii multina╚Ťionale, 2% ONG-uri ╚Öi 4% alt tip de organiza╚Ťie. Dup─â m─ârimea organiza╚Ťiei, e╚Öantionul este format din 67% micro├«ntreprinderi, 22% ├«ntreprinderi mici, 8% ├«ntreprinderi medii ╚Öi 3% ├«ntreprinderi mari. Acest raport a fost redactat la ├«nceputul lunii mai, dup─â anun╚Ťarea ridic─ârii st─ârii de urgen╚Ť─â, din 15 mai.

Comisia Europeană avertizează România că șomajul va urca la 6,5% în acest an și va ajunge la 5,4% în 2021.

ÔÇ×Aceste estim─âri ale Comisiei nu ar trebui s─â fie o surpriz─â, iar ├«n condi╚Ťiile ├«n care economia se contract─â at├ót de drastic ├«n 2020 ca urmare a pandemiei, ╚Öomajul ar fi putut s─â ajung─â ╚Öi mai sus. Dar ├«n Rom├ónia, a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n alte state europene, Guvernul a intervenit ╚Öi a luat tot felul de m─âsuri care s─â apere locurile de munc─â c├ót mai mult posibilÔÇŁ, a explicat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Europa Liber─â.

În ianuarie și februarie, a fost raportată o rată a șomajul de 3,9%, fiind de altfel un mimin istoric.

Deja ├«n martie, c├ónd au ├«nceput s─â fie luate m─âsuri, iar ╚Ťara noastr─â a intrat ├«n stare de urgen╚Ť─â,

crescuse la 4,6%, potrivit Institutului Na╚Ťional de Statistic─â. Asta ├«nseamna c─â 410.000 de rom├óni nu mai aveau un loc de munc─â.

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
oana zavoranu
brooklyn beckham nicola peltz jpg
anamaria ferentz jpeg
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
BeFunky collage (38) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png