A apărut asociația care îi protejează pe români de abuzurile DNA
Au fost urmăriți penal, privați de libertate cu lunile, dar într-un final s-a dovedit că sunt nevinovați. Sunt cazurile multor români care acum se consideră victime ale sistemului. Pentru ei se luptă Asociația Victimelor Abuzurilor Direcției Naționale Anti-Corupție (AVBDNAR).
DNA a fost înființată în urmă cu 17 ani, timp în care a trecut printr-o adevărată metamorfoză: de la instituţia ineficientă, ale cărei dosare primeau „NUP“ pe bandă rulantă, la sperietoarea politicienilor şi a funcţionarilor de rang înalt.
Magistraţi, poliţişti, medici, oameni de afaceri, funcţionari din administraţie, oameni din fotbal sau moguli de presă au fost aduşi, pe rând, de procurorii anticorupție în faţa justiţiei. Unii pe drept, în cazul altora s-a dovedit într-un final că a fost doar o răzbunare, o reglare de conturi, un abuz.
O statistică arată că în 2018 cazurile instrumentate de DNA au primit achitări pe bandă rulantă: de cinci ori mai mult decât media europeană. Este vorba despre 123 de inculpați achitați definitiv, din diverse motive. Așa a apărut AVBDNAR, un organism creat de Mihai Banu, un jurist de 30 ani, care și-a spus că așa nu se mai poate. Asta, deși nu a avut niciodată probleme cu legea.
Președintele asociației victimelor DNA este jurist
”Ne concentrăm pe sprijinul emoțional și logistic al acestor victime, precum și pe reabilitarea lor socială, având în vedere că abuzurile acestei instituții au distrus familii, vieți omenești, cariere. Le oferim consiliere juridică persoanelor abuzate de DNA. Totodată, avem drept obiectiv și prevenția, prin venirea în întâmpinarea nevoii cunoașterii principalelor aspecte legate de sistemul legislativ românesc, prin derularea de programe de formare și informare accesibile elevilor și studenților”, a precizat Mihai Banu, președintele AVBDNAR.
Asociația și-a propus să lucreze alături de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție ”pentru demascarea tuturor torționarilor și pedepsirea aspra a acestora, în raport cu suverana lege”.
Printre persoanele celebre care au fost încătușate, arestate și într-un final declarate nevinovate de judecători se numără Ludovic Orban, președintele PNL, Adriean Videanu, fostul primar al Capitalei, Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, afaceristul Sebastian Ghiță, fostul senator Vasile Blaga, dar și Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului.
În timp ce dosarul familiei Cosma a fost reluat de la zero. Asta după ce fostul deputat de Prahova, Vlad Cosma, a demonstrat în instanță faptul că probele erau înscenate. Așa se face că după demascare, procurorii de la DNA Ploiești, care au instrumentat cazul de corupție, Lucian Onea și Mircea Negulescu, au fost trimiși în judecată, iar cel din urmă a fost exclus din magistratură.