A făcut un goblen cu „Cina cea de taină“. Pensionara a folosit fire colorate aduse din Franţa
Pasiune, îndemânare şi răbadare! O pensionară din Slobozia a realizat din fire colorate țesute pe pânză o replică a picturii „Cina cea de taină“, a lui Leonardo Da Vinci. Goblenul are un metru şi jumătate lungime, iar femeia a lucrat doi ani pentru a-l termina.
A ţesut, până acum, în jur de 600 de goblenuri! Aurica Chiorțan (68 de ani), fostă profesoară de biologie la Școala Nr. 6 din Slobozia, e pasionată de goblenuri de peste 20 de ani. Mai mari sau mai mici, creaţiile fostei profesoare întruchipează sfinți, fecioare ținând în brațe prunci, naturi moarte, dar și replici ale unor tablouri realizate de pictori cunoscuți.
Comandate de la Paris
Aurica Chiorțan spune că lucrarea de suflet a colecţiei personale este o copie a faimoasei creaţii a lui Leonardo da Vinci, „Cina cea de taină“. Goblenul are un metru și jumătate în lungime, fiind confecționat cu ajutorul unor fire speciale, comandate tocmai de la Paris. Artista-pensionară ales special firele, ţinând cont de textura lor şi de intensitatea culorilor, care oferă rezistenţă în timp. Pentru a termina goblenul, ialomiţeanca a avut nevoie de doi ani.
"Rezistă 20 de ani fără să se decoloreze"
„Este lucrarea sufletului meu. Am muncit la ea cu mult drag și îmi place ceea ce am reușit să realizez. Am început cu chipurile apostolilor, apoi cu masa la care ei stau, iar la final am realizat fundalul. Firele folosite rezistă mai bine de 20 de ani fără să se decoloreze“, detaliază pensionara. Artista specializată în țesutul goblenurilor adaugă că, în România, mai există doar două femei care au reușit să realizeze o replică a picturii „Cina cea de taină“ la aceste dimensiuni.
Goblenurile, între 50 şi 80 de lei
În Săptămâna Mare, Aurica Chiorțan a prezentat la Slobozia o parte din colecția sa de goblenuri, într-o expoziție cu vânzare organizată în foaierul de la intrarea în Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“. Înconjurată de celelalte piese, „Cina cea de taină“ atrage atenția imediat, atât datorită dimensiunii, cât și a culorilor intense. Celelalte goblenuri sunt de vânzare, având prețuri cuprinse între 50 și 80 de lei. Pensionara spune însă că lucrarea „Cina cea de taină“ este neprețuită şi n-o poate vinde. „Am adus-o aici doar ca să le arăt tuturor oamenilor ce înseamnă să fii pasionat“, zâmbeşte fosta profesoară.