A fost adoptată OUG prin care se permite împușcarea urșilor. În ce condiții este acceptată o asemenea măsură


  Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Ministerul Mediului a publicat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. OUG a fost prezentată în ședința de Guvern de miercuri, 21 iulie. Animalele vor putea fi împușcate, dar numai în anumite condiții.

Intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”, anunță Digi24 după consultarea documentului oficial.

De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”. Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

La sfârșitul ședinței, premierul Florin Cîțu a ieșit să dea declarații: „Am transmis nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această OUG este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu strategia pe termen lung. Am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”.

Metodele de îndepărtare a urșilor

 • îndepărtarea prin diverse mijloace; 
 • tranchilizare şi relocare;
 • extragere prin eutanasiere sau împuşcare

Comportamentul general al urșilor- Nivelul de risc:

Risc redus și mediu

 • Animalul a fost observat ocazional în intravilan - redus
 • Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) - redus
 • Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) - mediu
 • Animalul surprins/alungat lansează un atac fals - mediu
 • Animalul a fost observat repetat în intravilan - mediu
 • Animalul nu este oprit de măsuri de protecţie existente - mediu
 • Animalul se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor - mediu

Risc mare

 • Animalul se află prins într-o capcană neautorizată - mare
 • Animalul surprins/alungat lansează un atac - mare
 • Animalul intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului - mare
 • Animalul nu se retrage când este alungat - mare
 • Animalul devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante - mare
 • Animalul atacă omul în zona locuită - mare  
 • Animalul atacă animale domestice în intravilan - mare

Ce se întâmplă cu ursoiacele cu pui

În cazul femelelor cu pui, „intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării, iar puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate”. 

De asemenea, proiectul mai prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 de lei”. 

Cine decide cum va fi îndepărtat ursul

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

„Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de excepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat, miercuri, secretarul de stat din ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep.

“Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe Facebook.

cub camelia șucu (1) png
cub lia bugnar theo rose png
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
cub ioana nastase png
cub Kirstie Alley
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
profimedia 0742415693 jpg
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III  GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg
seceta
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg