A început Evaluarea Națională 2020: „Sunt un munte de emoții!”

Ultima actualizare:
Părinții așteaptă de partea cealaltă a gardului
Părinții așteaptă de partea cealaltă a gardului

Evaluarea Națională 2020 a început luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura română. Peste 160.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a din toată țara s-au prezentat la examen cu mari emoții, dar și multe speranțe. Până la urmă, este vorba despre primul examen important din viața lor.

Evaluarea Națională 2020 a început cu proba scrisă la Limba și Literatura Română

Ora 7.30, școala „Grigore Ghica Voievod” din cartierul Tei, București. Copii emoționați, însoțiți de părinți și mai emoționați, încep rând pe rând să se adune în fața porții. Tensiunea plutește în aer și parcă le auzi tuturor bătăile inimii. Nu se rostesc prea multe cuvinte, copiii nu-și îmbrățișează părinți înainte de a păși singuri, dincolo de poartă, să dea unul dintre cele mai importante examene ale vieții lor. Vor să pară viteji, siguri pe ei. Cu inima strânsă, adulții îi urmăresc până îi pierd cu privirea și se roagă în gând să fie bine.

Pentru o mămică, cea mai mare grijă era legată de temperatură: „Dacă ar fi respins la această sesiune din cauza temperaturii, l-ar demoraliza enorm pe fiul meu, nu ar avea nervi să mai aștepte două săptămâni până la sesiunea specială”, spune ea. Prin urmare, în ultima săptămână au făcut antrenamente în familie inclusiv la măsurarea temperaturii. „Am cumpărat un termometru non contact, așa cum se folosesc în școli, numai că îmi dădea mari erori, îmi arăta când 36, când 38 de grade Celsius. Am măsurat temperatura tuturor membrilor familiei de câteva ori pe zi. Chiar și cățelului. Astfel, ca o măsură de precauție, azi am venit cu un termometru normal în geantă. Dacă sunt probleme, îi măsor eu temperatura cu el și mă lupt până în pânzele albe ca să demonstrez că e sănătos”, a povestit pentru Click! Anda, mămica unui băiat.

Patrick a venit la examen doar cu buletinul și trei pixuri
Patrick a venit la examen doar cu buletinul și trei pixuri

„Am cumpărat un termometru non contact, așa cum se folosesc în școli, numai că îmi dădea mari erori, îmi arăta când 36, când 38 de grade Celsius. Am măsurat temperatura tuturor membrilor familiei de câteva ori pe zi. Chiar și cățelului. Astfel, ca o măsură de precauție, azi am venit cu un termometru normal în geantă. Dacă sunt probleme, îi măsor eu temperatura cu el și mă lupt până în pânzele albe ca să demonstrez că e sănătos”, a povestit pentru Click! Anda, mămica unui băiat.

Părinții așteaptă în fața porții

O mămică a venit cu propriul termometru în geantă
O mămică a venit cu propriul termometru în geantă

Elevii treceau printr-o „zonă tampon” dintre două garduri și așteptau încolonați, la distanță unul de altul, în careul din curtea școlii. Fiecare știe în ce clasă e repartizat și așteaptă să fie strigat pe nume pentru a intra în clădire. În fiecare clasă sunt 9 elevi, iar examenul durează două ore. „Sunt un munte de emoții. Am învățat până aseară la ora 22.00”, ne spune Sara, o elevă cu un teanc de foi în brațe, din care nu-și dezlipea ochii. Patrick, pe de cealaltă parte, mărturisește că e pregătit și nu are emoții. A venit doar cu buletinul, cu trei pixuri de culoare albastră și cu masca pe față. „E un copil fantastic, tare muncitor și bun la învățătură. Pianist. A dat deja prima probă de aptitudini la liceul „Dinu Lipati” și a trecut. Suntem tare mândri de el”, îl laudă bunica, Ștefi.

Elevii au ieșit cu foile de subiecte în mâini și și-au consultat reciproc răspunsurile
Elevii au ieșit cu foile de subiecte în mâini și și-au consultat reciproc răspunsurile

Numărul părinților adunați în fața porții creștea cu fiecare minut. La un moment dat, directorul școlii a venit să le aducă aminte de respectarea distanței regulamentare. „Știu că aici, de partea aceasta a gardului, emoțiile sunt de zece ori mai mari, dar vă rog să nu vă îngrămădiți. Copiii dumneavoastră sunt în siguranță, vă asigur că au parte de tot confortul”, a promis directorul.

Ușor de zis, greu de făcut.  „Cea mai mare frustrare este să stau aici și nu acolo, cu el, să-l încurajez. Numai părinte să nu fii în asemenea momente”, șoptește o mămică. „O să aștept aici până va ieși. Chiar dacă mă duc acasă, nu aș fi în stare să fac nimic. Băiatul meu voia să vină singur să nu-l fac de râs, cu toate că în sufletul lui se simte mai confortabil să știe că îi sunt alături”, mai spune Anda.   

Ema: „Până acum am tremurat pentru examen, acum tremur pentru notă”

Bianca, fericită că a făcut totul bine
Bianca, fericită că a făcut totul bine

Așteptarea a durat mai bine de două ore. Pe la ora 10.45, la ieșirea de pe partea opusă clădirii, începeau să apară primii elevi. Unii fericiți, fluturând în mâini foile cu subiecte, alții sfioși, încă tremurând de emoții. „Au fost foarte ușoare subiectele, m-am descurcat. Mai teamă îmi e de următoarea probă de Matematică”, spune fericită Bianca.

La ieșirea din examen, Ema și-a verificat rapid lucrarea, împreună cu mama sa
La ieșirea din examen, Ema și-a verificat rapid lucrarea, împreună cu mama sa

Doi pași mai încolo, o mămică parcurge rapid subiectele și, pe rând, face o mică verificare: „Cum ai scris aici? Diftong sau triftong? Dar aici? Ai greșit”, spune, în timp ce fetița se albește la față. „A fost emoționant, stresant. Până acum am tremurat pentru examen, acum tremur pentru notă. Am avut emoții foarte mari, de două săptămâni nu am mâncat și nu am dormit”, recunoaște Ema.

Miercuri, 17 iunie, candidații mai au de trecut un hop: proba la Matematică. Joi, 18 iunie, este programată proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi comunicate la 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iunie. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

Evaluarea Națională 2020 a început luni cu proba scrisă la Limba și literatura română. Timpul pentru elaborarea unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video. Miercuri, 17 iunie, are loc proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi comunicate în 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iunie. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Reguli speciale în centrele de examen

Unele școli sunt dotate cu tuneluri dezinfectante
Unele școli sunt dotate cu tuneluri dezinfectante

Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9:00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre. Accesul în sălile de clase se va face până la 8.30, după termometrizare. Dacă temperatura corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius, elevilor nu le va fi permis accesul. Pentru elevii care par a avea temperatură se recomandă termometrizarea repetată, la intervale de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se vor observa clinic simptomele respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

”Accesul în unitatea de învăţământ trebuie organizat astfel încât să fie asiguraţi minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi să existe o distanţă minimă de 2 m între oricare 2 persoane. Parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi câte o mască la plecare. În unitatea de învăţământ toate persoanele vor purta mască de protecţie”, a transmis Ministerul Educaţiei.

La Evaluarea Națională 2020 au participat peste 170.000 de elevi din întreaga țară. Unul singur, din Constanța, nu a fost primit în sala de examen deoarece avea o temperatură corporală care nu s-a încadrat în recomandări: 37,3 grade Celsius. Copilul venise cu branulă la o mână deoarece urmează un tratament pentru enterocolită. Toți elevii care nu participă la Evaluarea Națională 2020 vor putea susține examenele într-o sesiune specială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net