A început «Rabla de toamnă»

Ultima actualizare:

    S-au alocat bani pentru 30.000 de prime de casare, în valoare de 6.500 de lei
S-au alocat bani pentru 30.000 de prime de casare, în valoare de 6.500 de lei

A început programul ”Rabla de toamnă”. Guvernul a aprobat o suplimentare de fonduri, pentru încă 30.000 de maşini, după ce în primăvară banii s-au terminat pentru cele 20.000 de rable duse la casat programate iniţial.

În primăvară s-au alocat bani pentru casarea a 20.000 de maşini mai vechi de opt ani, prin Programul ”Rabla”. Românii au fost interesaţi să scape de hârburi şi au depus dosarele în doar două luni. Iată că guvernul a suplimentat fondurile pentru ”Rabla de toamnă”, pentru alte 30.000 de maşini vechi.”De luni va începe Programul Rabla. Cele 30.000 de prime de casare aprobate prin rectificare de buget vor putea fi accesate de către români. Acordăm în continuare aceeaşi primă de casare de 6.500 de lei, putem să cumulăm această sumă de casare, dacă cumpărăm o maşină hibrid primim încă 1.700 de lei, iar în cazul maşinilor cu emisii de 98 de grame la suta de kilometri bonusul este de o mie de lei”, a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului. Aceasta a precizat că programul Rabla Plus continuă pentru maşinile electrice sau hibrid.

Condiţiile de participare

La programul Rabla 2018 pot participa atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Pentru a obţine prima de casare, maşinile scoase din circulaţie trebuie să aibă o vechime de cel puţin opt ani, adică să fi fost înmatriculate iniţial în România înainte de 1 ianuarie 2011.Există câteva condiţii pe care proprietarul persoană fizică trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul la prima de casare:

  • are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • nu are obligaţii de plată la bugetul local;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând notă de înscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
  • a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
  • a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.

Cum iei ecobonus

La casarea maşinilor vechi şi poluante se poate obţine şi un ecobonus, dar doar în următoarele condiţii:

  • la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei;
  • ecobonusurile se pot cumula dacă maşină îndeplineşte ambele condiţii, putând ajunge la 9.200 de lei.

Rabla pentru electrocasnice

Până la 1 octombrie, Ministerul Mediului va prezenta Ghidul de finanţare a Programului „Rabla pentru electrocasnice”, a anunţat ministrul Gavrilescu.”Trebuie să ne debarasăm de lucrurile care nu mai sunt funcţionale în propriile noastre case, care au o vechime foarte mare şi poluează. Pentru Programul Rabla pe electrocasnice, avem deja 30 de milioane prinse în bugetul Administraţiei Fondului de Mediu”, a spus Graţiela Gavrilescu.Aceasta a precizat că, în următoarea perioadă, se va stabili valoarea pentru fiecare dintre electrocasnicele vechi. Programul presupune acordarea unui voucher, pentru un obiect electrocasnic dus la casat.„Urmează să stabilim eco-bonusul, valoarea pe care o să o dăm pe fiecare tip de electrocasnice, în perioada următoare, şi lucrul acesta îl vom face împreună cu producătorii”, a spus Gavrilescu.Aceasta a anunţat că a avut discuţii cu mari producători de electrocasnice din România despre cum trebuie să înceapă marea debarasare.

Situaţia pentru Bucureşti

Şi în Bucureşti se anunţă un program special pentru electrocasnicele vechi. Consiliului General al Municipiului Bucureşti a aprobat la sfârşitul lunii iulie ca 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei, propuse iniţial pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celor vechi, duse la casare, să fie folosite şi pentru cumpărarea de electronice şi electrocasnice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net