A murit poeta şi prozatoarea Angela Marinescu. „Zi de doliu în literatura română”

Poeta şi prozatoarea Angela Marinescu, una dintre cele mai importante voci ale literaturii române, a murit la vârsta de 82 de ani. Lumea literară o omagiază. Aceasta se născuse în Arad și a avut tuberculoză.

Angela Marinescu Foto: Facebook
Angela Marinescu Foto: Facebook

Poeta Angela Marinescu a avut tuberculoză

O tuberculoză gravă i-a marcat tinereţea între 15 şi 26 de ani. S-a decis să studieze medicina şi psihologia. A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul "Sânge albastru", scrie Observatornews.ro

Câte volume a publicat Angela Marinescu 

Poeta a publicat 13 volume, în majoritate volume de versuri, "Cocoşul s-a ascuns în tăietură" (1996) şi "Fugi postmoderne" (2000). A publicat un volum de eseuri "Satul în care mă plimbam rasă în cap", 1996. În luna septembrie 2006, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în sala Teatrului Dramatic din Botoşani, i-a fost decernat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: "Păsările pe cer ţipă", Casa de pariuri literare, 2021, "Jurnal scris în a treia parte a zilei. Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă", Editura Fractalia, 2019, "Cocoşul s-a ascuns în tăietură" (1996), "Fugi postmoderne" (2000), "Îmi mănânc versurile" (2003), "Limbajul dispariţiei" (2006), "Întâmplări derizorii de sfârşit" (2006) şi "Probleme personale" (2009).

Ce premii a primit Angela Marinescu

Angela Marinescu a refuzat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1981. I s-au acordat numeroase premii, printre care Premiul "Nichita Stănescu" în 1990 şi Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006, iar volumul "Jurnal scris în a treia parte a zilei. SOLDAT. Urme ale trecutului pe câmpul de luptă" a fost apreciat drept Cartea anului 2019.

Tinerețea Angelei Marinescu

Angela Marinescu (pseudonim al Basarabei-Angela Marcovici) s-a născut la 8 iulie 1941, la Arad. A urmat cursurile Liceului "Moise Nicoară" din Arad (1955-1962), apoi, între 1963-1968, a studiat la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, se menţionează în "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

Şi-a întrerupt studiile de medicină, urmând în continuare cursurile Facultăţii de Filosofie, secţia Psihologie, a Universităţii din Bucureşti (1968-1972). A lucrat ca psiholog la Spitalul CFR din Bucureşti (1973) şi asistentă medicală la Spitalul de Oncologie (1979-1981). Între 1990-1996 a fost redactor corespondent la revista "Vatra", potrivit sursei citate.

Lumea literară o omagiază

Scriitorul Vasile Ernu: „Angela Marinescu părea nemuritoare. Şi este... Am rămas cu o discuţie neterminată şi asta-mi pare tare rău. O mare voce şi ţinută - unică în felul ei. Să o citim". Scriitorul Dan Lungu: „Zi de doliu în literatura română, ne-a părăsit o mare-mare poetă. Odihnă în pace, Angela Marinescu!".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net