A murit poetul Lucian Avramescu, omul din spatele piesei «Bună seara, iubite»

Ultima actualizare:

    Lucian Avramescu a murit la vârsta de 73 de anifoto: femeide10.ro
Lucian Avramescu a murit la vârsta de 73 de anifoto: femeide10.ro

Poetul Lucian Avramescu a murit, duminică dimineaţă, la locuinţa sa din localitatea prahoveană Sângeru, în urma unui stop cardio-respirator. Echipajul medical care a intervenit nu a putut să-l resusciteze, deşi a făcut timp de jumătate de oră manevrele necesare, au declarat, pentru News.ro, surse medicale. Sursele citate au declarat că un echipaj medical s-a deplasat duminică la o locuinţă din comuna Sângeru, pentru a acorda ajutor unui bărbat de 73 de ani, inconştient. Ajunşi la faţa locului, membrii echipajului medical au constatat că este vorba despre un bărbat aflat în stop cardio-respirator acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Sursele citate au confirmat că este vorba despre poetul Lucian Avramescu. Lucian Avramescu se stabilise în satul natal, Sângeru, din județul Prahova, unde ducea un trai liniștit alături de tânăra lui soție, Georgiana, și de fiica lor, Luciana. El mai avea doi copii, care i-au oferit, în total, 3 nepoți.

Lucian Avramescu a compus poezia care a transformat în șlagăr piesa Loredanei

Într-un amplu interviu pentru revista Tango, poetul Lucian Avramescu a oferit detalii emoționante despre bucuria de a deveni din nou tată, la 50 de ani, dar și despre cum a ajuns celebra solistă Loredana Groza să cânte «Bună seara, iubite», pe versurile poeziei scrise de el, «Bună seara, iubito» . "M-am trezit cu Adrian Enescu (n.r. compozitorul melodiei) la ușă, așa a fost. Era cu o carte a mea în mână și a zis, «Îmi plac vreo zece poezii, dar pe asta o vreau mai întâi, mi-o dai?» Era «Bună seara, iubito»", a povestit Lucian Avramescu. Întrebat dacă Adrian enescu scrisese deja cântecul special pentru Loredana, Lucian Avramescu a făcut lumină: "Pentru Loredana? Nu, nu pentru Loredana, ca dovadă că mai întâi i-a dat cântecul Sorinei Moldvai și cu Sorina l-a înregistrat, ea, însă, a fugit la Paris, cu cântec cu tot, iar el a avut ceva probleme să și-l recupereze, dar a reușit. Și a doua variantă a fost Loredana și s-a dovedit a fi cea de succes. Loredana îi plăcea prin temperamentul ei. Pe Caramitru l-a înregistrat separat. Chiar am citit undeva, într-un tabloid, că Ion Caramitru ar fi fost îndrăgostit de Loredana și am râs. Nici nu s-au cunoscut atunci, au înregistrat fără să se fi întâlnit, plus că Loredana avea 16 ani, nici nu se punea problema", a declarat Lucian Avramescu anul trecut, pentru publicația Tango.

Poezia "Bună seara, iubito", de Lucian Avramescu

Bună seara, iubito, te aştept ca din cerSă-mi aduci continente de palid misterCu acest tren personal şi stingherBună seara, iubito, te aştept ca din cer.

Bună seara, iubito, pot să-ţi spun prin cuvinteCă puţine mai sunt pe pamânt lucruri sfinteCă intră iubiri prematur în morminteBună seara, iubito, pot să-ţi spun prin cuvinte.

Bună seara, iubito, sunt destui care vorSă pună la uşa iubirii noastre zăvor,Să pună lacăt cuvântului dor,Bună seara iubito, sunt destui care vor.

Bună seara, iubito, te aştept ca şi cândNumai dragostea noastră ar fi pe pământMai presus de căderi, de măriri, de cuvântBună seara, iubito, te aştept ca şi când.

Cine a fost poetul Lucian Avramescu

Lucian Avramescu s-a născut la 14 august 1948 în comuna Sângeru, județul Prahova şi era licenţiat în arhitectură peisageră şi ziaristică. A debutat în presa literară în 1970. A fost redactor la „Orizont” Vâlcea – 1971-1978; şef de secţie şi redactor-şef adjunct la Scânteia Tineretului, unde, în perioada 1981-1985 a condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului”; redactor-şef al revistei „Slast” în perioada 1986-1989; fondator şi redactor-şef al ziarului „Tineretul Liber”, primul ziar tipărit în zilele Revoluţiei din ’89 în fosta Casă a Scânteii; fondator al agenţiei de ştiri A.M. PRESS – 1991. 

A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice: „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Stele pe dealuri”, Editura Scrisul Românesc (1976), „Transplantul de albastru”, Editura Sport-Turism (1976), „Un liber albatros” (1978), „Ei, aş! Spunea poetul” (1979), „Nu cer iertare”, trilogie (1981-1983, 1985), Editura Eminescu; „Această generaţie” – poezii în limba greacă, Editura Athena, Grecia (1985), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000).

 La Cluj, la Editura Dacia, i-a fost publicată selecţia de poezii de dragoste „Poetul ca o casă în flăcări”, în 2011, apoi i-au apărut volumul de versuri „Să strigi femeia de numele ei de vers” (2014), iar în 2018, romanul „Despre singurătate”. Este membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1979.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net