Aceşti oameni au dat jos Guvernul. Victor Ponta a demisionat
Circa 32.000 de bucureşteni au protestat marţi (3 noiembrie). Oamenii s-au întâlnit în Piaţa Universităţii, la ora 18:00, iar de acolo au plecat spre Guvern. Protestatarii au ieşit în semn de solidaritate cu victimele incendiului produs în Club Colectiv, care a curmat viaţa a 32 de oameni şi a rănit alţi aproximativ 200. Mii de oameni le-au cerut demisia primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, vicepremierului Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta.
A fost cea mai mare mişcare în stradă, din ultimii 25 de ani. 32.000 de oameni au mers pe jos aproximativ şase ore şi jumătate. Traseul protestatarilor a fost Piaţa Universităţii-Guvern-Ministrul de Interne-Parlament-Primăria sectorului 4-Patriarhie-Piaţa Universităţii-Club Colectiv.
Îndemnul la minting a fost publicat pe pagina de Facebook „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, care a avut ca mesaj „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii”.Pe reţeaua de socializare s-au anunţat în jur de 6.000 de oameni, dar s-au prezentat în jur de 32.000. A fost o revoluţie morală. În ultimele două săptămâni, frustrarea românilor faţă de clasa politică a devenit din ce în ce mai mare. După moartea lui Bogdan Gigină, poliţistul care deschidea drumul coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, mai multe voci îi cereau demisia lui Oprea. După tragedia de la Colectiv, bucureştenii au ajuns la punctul limită al indignării. Au ieşit în stradă şi au scandat „Corupţia Ucide”, „Colectiv”, „Ruşine, ruşine să vă fie”, „Asasinii”, „Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină”, „N-aveţi coloană, decât oficială”, „Deimisia Piedone, Ponta şi Oprea”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, „Cine nu sare nu vrea schimbare”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Oprea, nu uita, aşteptăm demisia”, „O dorinţă sinceră, România liberă”, „Vrem dreptate, aşa nu se mai poate”.
Cel mai mare protest din ultimii 25 de ani, dar „suntem cu 32 mai puţini”
Pe pancartele protestatarilor se putea citi „Suntem cu 32 mai puţin”, „Oprea, demisia”, „Noi suntem generaţia care schimbă viitoru’”, „Corupţia ucide”, „Noi nu uităm, ei au murit, voi plecaţi”.
Ajunşi în faţa Guvernului, miile de protestatari s-au aşezat în genunchi şi au ţinut un moment de reculegere pentru cei 32 de oameni care şi-au pierdut viaţa, în urma incendiului de la Club Colectiv.
Un alt moment emoţionant a fost atunci când o parte a bulevardului Lascăr Catargiu era blocat de miile de oameni, iar pe cealaltă parte erau sute de maşini blocate care claxonau, în semn de solidaritate cu protestatarii. Unii şoferi s-au dat jos din automobile şi i-au îmbrăţişat pe oameni.
Tot pe bulevardul Lascăr Catargiu, protestatarii s-au întâlnit cu o autospecială a pompierilor. Miile de oameni s-au oprit şi au început ropote de aplaude. Chiar şi pompierii au rămas impresionaţi de gestul lor.
Miile de protestatari erau la curent cu toate ştirile, deşi accesul la internet a fost îngreunat pe perioada protestului. În timp ce 32.000 de oameni le cereau demisia lui Gabriel Oprea, Victor Ponta şi lui Cristian Popescu Piedone, a apărut ştirea cu demiterea şefului ANPC, Marius Dunca, acesta din urmă aflând vestea de la televizor.
Mulţimea a fost revoltată să audă că se caută alţi ţapi ispăşitori şi nu a vrut să plece din stradă. Totodată, în timp ce zeci de mii de oameni îi cereau demisia, primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a anunţat că va ridica un monument pentru victimele incendiului din Colectiv. Protestatarii s-au simţit sfidaţi. Au început să scandeze „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă".
Un alt moment inedit a fost acela când oamenii au ajuns la Patriarhie. Zeci de mii de oameni au scandat „Vrem spitale, nu catedrale” şi „Ne mor fraţii pe trotuare, voi faceţi alte catedrale. Unii protestatari au putu fi auziţi strigând „Daniel, am venit cum ne-ai zis. Tu de ce nu ieşi afară?”, „Mama lui Daniel, îl lăsaţi pe Daniel să meargă la discotecă?”.
Indignarea a fost naţională. Marţi (3 noiembrie), alte oraşe din ţară au fost solidare cu protestul din Bucureşti. S-a ieşit în stradă la Braşov, Constanţa, Ploieşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.
Miercuri (4 noiembrie), a doua zi după protestul uriaş din Bucureşti, Victor Ponta a anunţat că demisionează.
Dezinformarea televiziunilor
Toate posturile Tv au renunţat la emisiunile pe care le aveau programate şi au transmis live protestul uriaş din Bucureşti. Însă, mai mulţi oameni au sesizat încercări de manipulare şi dezinformare a oamenilor care se aflau acasă, în faţa televizorului. Mugur Ciuvică a declarat, la Antena 3, că miile de oameni din stradă sunt rockeri basişti.
De asemenea, acelaşi post te televiziune citat, nu a relatat numărul real al protestatarilor şi se propaga ideea unui protest violent. Acelaşi post Tv a relatat faptul că miile de oameni erau de fapt simpatizanţii partidelor din opoziţie.
Şi pe Facebook s-a distribuit un mesaj care anunţa că jandarmii vor interveni şi vor da cu gaze. Oamenii au fost de neclintit, iar jandarmii nu au intervenit. Aceştia din urmă puteau fi auziţi purtând discuţii cu privire la faptul că vor fi chemaţi în dispozitiv toată săptămâna, semn că se mai aşteaptă şi la alte proteste.
La finalul protestului, în jurul orei 00:00, oamenii s-au întors la universitate şi s-au aplaudat pentru efortul depus, pentru cele şase ore în care au mers pe jos pentru a condamna corupţia clasei politice. Apoi, s-au dus spre Club Colectiv pentru a le aprinde lumânări celor pentru care au protestat şi pentru care au vrut să facă dreptate.