Acuzațiile făcute de Elena Udrea îi lasă reci pe procurorii DNA, afirmă Codruţa Kovesi
După ce Elena Udrea a făcut sâmbătă diverse acuzații pe contul de Facebook, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat marţi că magistraţii sunt imuni la astfel de declaraţii, precizând că deocamdată nu a sesizat Inspecţia Judiciară.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, arestată în dosarul "Gala Bute" şi pusă sub acuzare şi în dosarul "Microsoft", a postat, de mai multe ori mesaje pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare, despre anchetele procurorilor şi denunţurile inculpaţilor. Mesajele sunt semnat cu eticheta "Kafka".
Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, intitulat "Denunţătorii buni şi denunţătorii răi", fosta candidată la președinția României a arătat că, după ce DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au opus punerii sale în libertate, se poate spune că principala vinovăţie a lui Dorin Cocoş este că a fost căsătorit cu ea. Elena Udrea a afirmat că Dorin Cocoş şi-a recunoscut faptele de care a fost acuzat de anchetatori după o bună perioadă în care s-a aflat în arestul Poliţiei Capitalei. "A spus sumele de bani pe care le-a luat, dar şi felul în care s-au împărţit apoi către alţi «beneficiari». Cu toate acestea, DNA şi, apoi, instanţa au considerat că faptele sunt «prea grave», iar sumele invocate sunt «prea mari» pentru ca Dorin şi Alin Cocoş să poată fi puşi sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Cu alte cuvinte, cei doi au fost priviţi ca denunţătorii răi", afirma Elena Udrea.
Elena Udrea a acuzat anchetele penale de un caracter arbitrar
Elena Udrea a mai arătat că Stelian Gheorghe (cel care a fost beneficiarul direct al unei supraevaluări de 61 de milioane de euro) şi Sergiu Diacomatu (cel care a primit 7,5 milioane de euro mită pentru acţiunile din comisia ANRP) au avut câştiguri financiare mult mai mari, dar nici DNA şi nici instanţele nu consideră că este nevoie de o măsură privativă de libertate, scrie Mediafax. "Cu alte cuvinte, ei sunt denunţătorii buni", a adăugat politiciana. Ea a mai afirmat că "această stare de fapt - în care oameni acuzaţi de fapte similare au parte de pedepse diametral opuse, deşi acţionează în acelaşi sens - dă măsura caracterului puternic arbitrar sau discreţionar al felului în care se încearcă înfăptuirea anchetelor penale în aceste cazuri".
Elena Udrea consideră că ea este ținta principală
"După ce DNA şi ICCJ s-au opus punerii în libertate, se poate spune că, într-adevăr, principala vinovăţie a lui Dorin Cocoş este că «a fost căsătorit cu Elena Udrea». Sentimentul este că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este ţinta şi că toţi oamenii apropiaţi de aceasta trebuie să fie condamnaţi la purgatoriu. De altfel, asta se vede şi în dosarul Gala Bute - toţi cei care au declarat împotriva Elenei Udrea sunt liberi, iar cei care au spus că nu au ce declara sunt în arest", mai a mai scris politiciana pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare.
Codruţa Kovesi nu a sesizat Inspecția Judiciară, după acuzațiile făcute de Elena Udrea
Codruţa Kovesi a fost întrebată, înainte de a intra la bilanţul Ministerului Public, dacă va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de Elena Udrea, procurorul şef al DNA spunând: "Nu voi comenta niciodată declaraţiile pe care le dau persoanele pe care le cercetăm, nu o s-o fac nici acum. Deocamdată nu am sesizat Inspecţia Judiciară. Suntem imuni la astfel de declaraţii. Ne facem treaba, cred că răspunsul nostru cel mai bun este să continuăm anchetele profesionist, în mod corect şi hotărârile judecătoreşti sunt răspunsul cel mai credibil pe care îl putem da în faţa unor astfel de atacuri", a mai spus Codruţa Kovesi.
Elena Udrea, acuzată de luare de luare de mită şi abuz în serviciu
Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". În 17 februarie, ea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.
Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă pentru Elena Udrea atât în dosarul "Microsoft", cât şi în dosarul "Gala Bute". Ulterior, în 23 februarie, Camera Deputaţilor a avizat noi cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul "Gala Bute".
În acelaşi dosar cu Elena Udrea sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu. De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".