Adio, porc de Crăciun direct de la ţărani!

Ultima actualizare:

    Marile magazine, soluţia preferată de cei mai mulţi clienţi
Marile magazine, soluţia preferată de cei mai mulţi clienţi

În acest an vor fi tăiaţi şi mai puţini porci de Crăciun, întrucât în gospodăriile ţărăneşti a scăzut numărul de animale. Pesta porcină, preţul mare la furaje, dar şi oferta supermarketurilor îi descurajează pe crescători, care se tem că nu-şi vor recupera nici cheltuielile.

Crescătorii de porci au traversat un an greu, iar mulţi dintre ei au renunţat la gândul de a-i vinde în preajma Crăciunului. Preţul la cereale a crescut mult, în timp ce focarele de pestă porcină africană (PPA) s-au răspândit cu repeziciune. Conform noilor reguli, ei nu pot creşte mai mult de cinci porci dacă nu au înregistrată ferma la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi dacă nu respectă anumite condiţii. Toţi aceşti factori au dus la scăderea dramatică a numărului de animale crescute în gospodărie. 

„O să cumpărăm porcul de la supermarket. Vă daţi seama? Preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei kilogramul la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei «în viu», asta înseamnă 21 lei kilogramul în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?“, se plânge Traian Gârtan, un fermier din Olt, care a vândut porci, anul trecut, celor care au vrut neapărat să ia de la ţărani sau din târguri.


    Fermierii din ţara noastră întâmpină probleme în creşterea animalelor
Fermierii din ţara noastră întâmpină probleme în creşterea animalelor

Pesta porcină a decimat, în 2021, efectivele de animale, scrie adevarul.ro. „La noi în localitate s-a raportat un singur focar, dar lumea a tăiat pe capete peste tot şi a vândut. Cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată carnea, şi au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă“, oftează crescătorul.

În judeţul Olt, din 112 localităţi, sunt focare active în aproape un sfert dintre ele, iar multe cazuri sunt nedeclarate. De asemenea, cinci exploataţii comerciale au fost afectate în ultimele luni, zeci de mii de porci fiind neutralizaţi.


    Sunt tot mai puţini săteni care vor tăia porcul crescut în coteţ
Sunt tot mai puţini săteni care vor tăia porcul crescut în coteţ

«Carnea de la animalele noastre este de calitate mai bună»

Marian Badea e medic veterinar în comuna Bobiceşti, dar şi crescător de animale. El dezvăluie că a micşorat drastic efectivele. Dacă, în trecut, aproape că nu era gospodărie fără animale, acum doar o familie din zece mai taie de Crăciun un porc crescut în coteţ. Consumatorii preferă să cumpere carnea din supermarket, chiar dacă ştiu că nu are aceeaşi calitate. Deşi au rămas două luni până la Crăciun, nu prea sunt muşterii. „Porcii noştri sunt de altă calitate, îi creşti un an. Se simte la gust“, arată crescătorul, care îşi face probleme privind vânzarea animalelor pe care le mai are.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net