Admitere la liceu 2018. Fișele de înscriere se completează de azi

Ultima actualizare:

    Absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor, vor putea completa opţiunile în fişele de înscriere începând de astăzi, 29 iunie, şi până în 3 iulieFOTO: Click!
Absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor, vor putea completa opţiunile în fişele de înscriere începând de astăzi, 29 iunie, şi până în 3 iulieFOTO: Click!

Au trecut emoțiile de la Evaluarea națională 2018, au început cele pentru admiterea la liceu 2018. De astăzi, 29 iunie, până marți, 3 iulie, părinții vor completa fișele de înscriere la admiterea computerizată la liceu.

Au fost circa 150.000 de elevi în clasa a VIII-a, dar au promovat examenul de Evaluare națională 2018 aproape 105.000 de absolvenți. Toți vor studia în clasa a IX-a, care este obligatorie.

Absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor, vor putea completa opţiunile în fişele de înscriere începând de astăzi, 29 iunie, şi până în 3 iulie.

Aceeaşi procedură o vor parcurge şi absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admişi în licee din alt judeţ, informează Ministerul Educaţiei, care recomandă completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru a evita situaţiile nedorite. Ministerul precizează că numărul total de locuri alocat în învăţământul liceal de stat este suficient pentru repartizarea tuturor candidaţilor, condiţia esenţială fiind exprimarea unor opţiuni realiste.

Ce urmează după înscrierea la admiterea la liceu

Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator se va face în intervalul 30 iunie - 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi în învăţământul liceal de stat se face în unităţile de învăţământ liceal în care au fost admişi şi pe site-ul admitere.edu.ro, în data de 9 iulie. În acelaşi timp, în unităţile de învăţământ gimnazial vor fi afişate listele cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţe/municipiul Bucureşti.

Atenție, părinți! Nu plecați în concediu până nu depuneți dosarele la liceul unde copilul a fost repartizat! Dacă nu depuneți dosarul de aînscriere riscați să pierdeți locul. Depunerea dosarelor de înscriere în unităţile de învăţământ liceal în care candidaţii au fost repartizaţi se va realiza între 10 şi 13 iulie.

Ce se întâmplă cu cei care nu au fost repartizați

În perioada 16-18 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar şi situaţiile candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi ale candidaţilor care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizaţi computerizat.

A două etapă de admitere, dedicată absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior, va avea loc în data de 7 septembrie.

Cum se completează corect fișa de înscriere la admiterea la liceu 2018

  • Cântăriţi obiectiv şansele de admitere. Nu alegeţi licee despre care nu v-aţi informat sau unde mediile de admitere sunt mai mari sau mai mici decât ale copilului. 
  • Consultaţi-vă cu copilul asupra profilului care i-ar plăcea. Dacă doreşte un profil economic, primele din lista de opţiuni ar putea fi astfel de licee care au clase de profil. Convingeţi-l să aleagă un liceu care să îi placă lui şi să nu ţină cont că acolo nu are prieteni. Îşi va face curând alţii după ce îşi va cunoaşte noii colegi.
  • Dacă nu are o opţiune anume, alegeţi licee unde mediile de admitere din anii trecuţi sunt asemănătoare cu alte copilului dumneavoastră şi unde se poate ajunge cât mai uşor cu mijloacele de transport în comun. Dacă aveţi fetiţă, ţineţi cont că iarna se întunecă de la ora 16.30, transportul în comun circulă anevoios şi este destul de riscant să înveţe la un liceu îndepărtat de casă.
  • Completaţi codurile liceelor pe fişele de admitere. O cifră greşită l-ar putea duce pe copil în cealaltă parte a oraşului, la un liceu despre care nu ştie prea multe.
  • Scrieţi cât mai multe opţiuni pe fişa de înscriere. Chiar şi pentru mediile mari sunt necesare peste 50 de opţiuni.

Cum se fac opțiunile

Profesori cu experiență ne-au explicat de ce trebuie ținut cont la alegerea liceelor pentru care optați. Sunt patru criterii de luat în consideraţie: mediile, ce doreşte copilul, sfatul diriginţilor şi codurile liceelor. Opţiunea trebuie să fie în funcţie de medie. Cu o medie de 9,80 sau 9,50 sunt şanse ca elevul să ajungă unde îşi doreşte. Sunt recomandate în jur de 50 de opţiuni.

Problemele apar când mediile sunt sub 9,00. În acest caz, trebuie să verifice media de intrare din anul trecut la liceul dorit şi să completeze cât mai multe opţiuni. Între 7,50 şi 8,00, recomandarea este să se scrie chiar şi 100 de opţiuni. Atenţie când se trec codurile! Este suficient ca o singură cifră să fie greşită şi copilul se trezeşte la vreo şcoală profesională sau în cealaltă parte a oraşului. Dacă doresc un liceu anume, ar fi bine să treacă toate codurile liceului, ca prime opţiuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net