Admiterea la facultate 2024. Cum se desfăşoară admiterea la cele mai cunoscute facultăţi din România

Facultăţile din București, cât şi cele din ţară, au anunţat modalităţile de admitere. Pentru cele mai multe universități va fi o formulă mixtă care va cuprinde, după caz, media de la examenul de bac, examen scris sau oral, chestionar notat cu admis sau respins, rezultate la olimpiade şi concursuri şcolare sau probe de aptitudini.

Admiterea la facultăți în 2024 Foto: Pixabay.com
Admiterea la facultăți în 2024 Foto: Pixabay.com

Universitatea București: 8.000 de locuri la buget 

Universitatea din București a anunțat că scoate la concurs, pentru sesiunea de vară a admiterii 2024, aproape 8.000 de locuri la buget și alte 11.300 de locuri la taxă. Pentru programele de licență și masterat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 – 26 iulie, iar data-limită de afișare a rezultatelor este 31 iulie. 

Universitatea din București organizează o sesiune de admitere specială pentru olimpicii internaționali și sportivii medaliați la competiții europene și mondiale pentru sporturile olimpice și șah și la jocurile olimpice și paralimpice, anterior organizării sesiunii de admitere pentru toți candidații. 

De asemenea, Universitatea din București acordă burse elevilor și studenților medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale UB. Bursele se adresează medaliaților la jocuri olimpice, campionate mondiale și europene, campionate mondiale universitare pentru sporturile olimpice și șah, inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilități.

 ​Academia de Studii Economice din București. Se dau și examene scrise 

​Academia de Studii Economice din București anunță că admiterea 2024 la programele universitare de licență începe în data de 12 iulie 2024. ASE a lansat site-ul instituțional dedicat admiterii 2024, care cuprinde regulamentul de admitere și informații la zi pentru viitorii candidați la programele de licență. Elementul de noutate la Admiterea 2024 este introducerea examenului scris la programele de licență organizate de două dintre facultățile ASE– Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) și Facultatea de Drept.

Astfel, pentru admiterea la programele universitare de licență ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică se va da examen scris la disciplina Matematică, iar la programul de licență al Facultății de Drept se va da examen la disciplinele Limba română și Economie. Tematica, bibliografia, punctajul care constituie media finală de admitere la cele două facultăți, precum și particularitățile procesului de înscriere se găsesc pe site-ul de Admitere 2024.

Academia de Studii Economice din București: alte modalități de admitere

Academia de Studii Economice din București are aceeași modalitate de admitere, ca și anul trecut, pentru toate celelalte facultăți ale sale, în afara celor două mai sus menționate. 

Concursul de admitere constă în: eseu motivațional: probă eliminatorie, cu calificativ admis/respins; test de competenţă lingvistică: susținut doar de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau pentru programul „Limbi moderne aplicate (engleză; franceză)” și care nu au certificat de competență lingvistică recunoscut de ASE, media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca: 27.800 de locuri 

Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca oferă absolvenţilor de liceu peste 27.800 de locuri la facultăţile sale. „UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă şi 2.300 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării", se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Cum se face admiterea la UBB

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025, facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de Bacalaureat cu pondere diferită.

Acte necesare pentru înscriere la facultate în 2023

Ai nevoie de o fișă de înscriere, de diploma de Bacalaureat, în original, sau diploma echivalentă cu aceasta, în cazul în care liceul n-a apucat încă să-ți dea certificarea; o copie legalizată după certificatul de naștere și o adeverință medicală (care să arate că ești apt pentru facultatea pe care vrei s-o urmezi). 

Mai ai nevoie de o copie după buletin; de fotografii de tip buletin, de regulă în număr de trei; după caz, mai trebuie și chitanța care arată că ai achitat taxa de admitere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry și Meghan Markle Foto Getty Images jpg
image
image
image
image
image
image
picioare femeie pexels jpg
istock vot votare jpg
ritual de deochi png
gradina curte flori istock jpg
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
man at supermarket jpg
politia rutiera 0 jpeg
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net