Ai un card vechi? Închide-l ca să nu ajungi în Biroul de Credit!

Ultima actualizare:

În România există mulţi salariaţi care nu îşi pot alege banca la care să îşi încaseze lună de lună veniturile. De obicei, angajatorii au încheiate convenţii cu anumite bănci şi impun propriilor angajaţi să îşi deschidă cont şi card. De cele mai multe ori, cererile de deschidere sunt semnate de angajaţi chiar la locul de muncă, ceea ce creează confuzie şi nu indică în mod clar salariatului că el devine astfel clientul unei bănci, iar cardul emis va fi valabil chiar şi după ce locul de muncă este schimbat.

Cardul trebuie închis de către salariat

Banca nu poate deschide un cont curent şi nici nu poate emite un card fără semnătura salariatului. La părăsirea locului de muncă, contul şi cardul ataşat nu se închid automat de către angajator, fiind necesară şi aici o cerere semnată de salariatul care utilizează acel card.

3 sfaturi pentru a nu plăti în plus

Dacă nu mai doreşti să utilizezi cardul de serviciu, solicită băncii emitente să închidă atât contul cât şi cardul aferent.

Atenţie la descoperirea de cont! În multe cazuri, printre facilităţile cardului se numără şi descoperirea de cont, o linie de credit de 3-6 salarii lunare. În unele cazuri, dacă nu mai eşti salariatul companiei care ţi-a virat salariul în acel cont, overdraftul este închis, iar ţie ţi se cere să plăteşti suma împrumutată în avans. În general, dacă dovedeşti băncii că ai un nou loc de muncă şi un salariu cel puţin egal cu cel iniţial, banca poate accepta să continuie convenţia. Condiţia este ca şi noul angajator să vireze salariul tot în contul iniţial.

Chiar dacă overdraftul nu a fost utilizat, clienţii pot acumula datorii din comisionul de administrare a contului curent, neachitate. Acestea vor fi trase din linia de credit, iar dacă datoria nu e plătită la timp te poţi trezi în Biroul de Credit.

Negociază cu angajatorul şi cere-i să-ţi vireze salariul la banca aleasă de tine. În acest caz, cardul şi contul nu mai trebuie mutate de fiecare dată când îţi schimbi locul de muncă.

Mobilitatea contului nu presupune închiderea contului vechi odată cu deschiderea altuia nou, ci transferul principalelor operaţiuni către noua bancă. Această obligaţie aduce beneficii în special clienţilor care derulează diverse operaţiuni prin contul curent, precum plăţi recurente/debit direct, facilitându-le acestora transferul tuturor convenţiilor semnate în acest sens la noua bancă. Nu uita însă ca la final, dacă nu mai utilizezi contul vechi, să-l închizi pentru a nu genera costuri suplimentare.

Retragi bani din cont? Atenţie la comisioane!

Atunci când ţi se virează bani în cont, banca percepe un comision. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune la ce trebuie să fim atenţi atunci când devenim clientul unei bănci.

Unele bănci percep comisioane foarte mari la încasarea de bani în contul curent, inclusiv în conturile aferente convenţiilor salariale. Acest lucru face ca persoanele care încasează des bani în cont, fie din salarii, alocaţii, decontări să se trezească cu sume mai mici pe card.

Uite cum rămâi fără bani!

Există situaţii cand încasarea unei sume de bani din cont este însoţită de comisioane atât de mari încât pot diminua sumele încasate. Cum funcţionează acest comision? De fiecare dată când îţi intră bani, banca reţine o parte din ei. În general, comisioanele de încasare diferă în funcţie de suma primită şi pot ajunge şi până la 10 lei pe operaţiune.

Să luăm ca exemplu o persoană care primeşte salariul în două tranşe, de câte 1000 de lei fiecare. Lunar, mai primeşte în cont alţi 500 de lei. De la serviciu i se solicită să facă anumite delegaţii sau cheltuieli care îi sunt ulterior decontate, iar suma cheltuită este virată înapoi în cont pe baza bonurilor sau facturii primite: 150 de lei un prânz cu un partener de afaceri şi un abonament RATB în valoare de 60 de lei.

La un comision mediu de 5 lei pentru fiecare încasare, clientul plăteşte câte 25 de lei în fiecare lună. Cei mai dezavantajaţi sunt cei care primesc în cont sume mici de bani, decontări de mică valoare: abonamente de transport, bilete de tren, burse şcolare, bonuri de taxi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net