Aici totul e bio, de la supă la desert
Brânză de capră cu biscuiţi din spanac şi jeleu de ardei gras. Sună apetisant, dar mai ales este şi foarte sănătos. Prima Lady Chef din sud-estul Europei, braşoveanca Cornelia Ghişoi, a creat un meniu bio 100%. Doar banii dumneavoastră nu sunt bio. Şi vorbim despre 350 de lei, preţul întregului meniu.
Unicul meniu bio din România îl veţi putea găsi doar la Braşov, la un restaurant de cinci stele din centrul oraşului. Când spunem meniu bio trebuie să vă gândiţi că absolut toate ingredientele folosite, inclusiv condimentele şi mirodeniile, sunt 100% naturale. Meniul a fost creat şi gândit de prima Lady Chef din sud-estul Europei, Cornelia Ghişoi, titlu câştigat în 2015.
„Întâmpin oaspeţii cu un meniu bio, care are tendinţa de a fi şi uşor vegetarian. Prima piesă este un mousse din brânză de capră cu biscuite din spanac şi jeleu din ardei gras. Apoi avem un rulou din foaie de clătită făcută din făină din seminţe de strugure şi înăuntru este un pateu din caju ornat cu turmeric şi boia afumat pentru savoare. Apoi avem o pastă de năut cu usturoi şi ulei din măsline şi o salată de sezon cu cartofi bio”, ne explică Lady Chef. Iar meniul nu se opreşte aici. După antreu urmează felul întâi, o supă cremă de păstârnac şi ţelină cu seminţe coapte. La felul principal veţi găsi în meniu antricot de mânzat poşat cu cimbrişor, sos de vin cu nectar de zmeură, acompaniat de cannelloni din foi de clătită cu varză, rulou din dovlecei umpluţi cu orez roşu, piure de mazăre şi cartofi. Iar meniul se încheie cu un desert din mere în foietaj, cu stafide şi scorţişoară. Vinul, apa şi smoothie-urile care se servesc la acest meniu sunt şi ele certificate bio. Restaurantul de cinci stele din Braşov a fost certificat de Asociaţia BIO România şi se aprovizionează doar de la comercianţi şi furnizori care, la rândul lor, au fost certificaţi bio. Poftă bună şi pregătiţi cardul!
Mâncăruri cu şi din ceai
Dacă ne-am obișnuit ca la mesele festive să asortăm mereu mâncarea cu un anumit gen de vin, iată că cineva ne arată că și ceaiul îl porți asorta în funcție de ce ai în farfurie. Dar când băutura din plante devine ingredient în mâncare, curiozitatea şi pofta sunt şi mai mari. Se întâmplă într-o ceainărie de la poalele Tâmpei, unde bucătarul Cătălin Focşa ne dezvăluie cum prepară şi cum potriveşte ceaiurile cu mâncarea.
“Astăzi v-am pregătit o supă cremă de dovleac infuzat cu ceai roibos, apoi un muschiuleț de porc cu piure de mazăre, care se potrivește cu ceaiul milky oolong, pe care îl avem în față. Milky oolong îi scoate în evidență toate gusturile și îl face mult mai pronunțat”, spune Cătălin Focșa. Sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care bucătarul chef le prepară la ceainărie. Mâncarea dumneavoastră are nevoie şi de un sos? Nici o problemă! Chef-ul ne-a pregătit şi opt sosuri pe bază de ceai care pot fi mâncate alături de pacheţele de primăvară japoneze sau pacheţele greceşti cu roşii şi brânză feta. “Pentru a beneficia din plin de calităţile ceaiului, acesta se consumă fără zahar, fără miere”, ne învaţă un secret chef Cătălin Focşa. În ceainăria din Brașov preţurile încep de la 3 lei și ajung la 50 de lei pentru un fel complet de mâncare cu și din ceai.