Ajută-I să se dezvolte prin joc

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Jocul nu este doar o modalitate de petrecere a timpului liber, pentru copii, ci şi un excelent mijloc de dezvoltare cognitivă. Anumite jocuri stimulează funcţiile perceptive, memoria tactilă, dezvoltă motricitatea fină şi creează un cadru în care copiii îşi descoperă natura interioară. Tu trebuie doar să-l ajuţi să găsească ce-i place să facă. Psihologul Ermina Gorjanu îţi spune cum.

Activităţiile creative îi ajută pe micuţi să descopere frumuseţea lucrurilor care îi înconjoară şi să se exprime într-o manieră necenzurată. Jocul reprezintă o adevărată terapie de care ei au nevoie pentru a se cunoaşte şi pentru a se îmbogăţi spiritual.

De aceea e foarte important, indiferent dacă eşti părinte, bunic sau cadru didactic, să dai copiilor libertatea de a-şi satisface curiozitatea, de a-i stimula să vadă, să simtă şi să miroasă lucrurile, pentru ca ulterior să le transpună artistic într-o manieră originală", e de părere psihologul şi logopedul Ermina Gorjanu.

simeon stalpnicul png

În momentul creaţiei, cei mici deţin controlul asupra modalităţii în care consideră că trebuie să folosească materialele (lut, acuarele, mărgele, cartoane), se simt independenţi, au încredere în ei. Copiii au un mare potenţial de creativitate şi o mare capacitate de a se adapta situaţiilor noi. Părinţii trebuie să ştie să-i stimuleze, să-i motiveze, să-i ajute să-şi descopere pasiunile. Iată câteva sfaturi:

Ajută-i să descopere ce le place să facă sau să înveţe. În cazul în care constaţi că nu sunt pasionaţi de un anumit domeniu, oferă-le posibilitatea să aprofundeze altceva. Astfel, asimilând informaţii ,vor dispune de mai multe cunoştinţe, ajungând să aibă idei noi, creative.

Fă cu ei jocuri pentru memorie deoarece aceasta poate fi extinsă şi flexibilizată foarte mult. Spre exemplu cântecelul cu doi elefanţi care se legănau, poate fi cântat pentru ca cel mic să-şi fixeze mai bine numerele şi succesiunea lor. O poveste pe care ai putea să o spui ar fi ceva de genul: „A fost odată o prinţesă care avea un coş cu mere. Unul era roşu şi trei erau verzi. Câte sunt în total? Ea s-a hotărât să-i dea prinţului unul verde. Câte i-au mai rămas? În felul acesta cei mici vor considera învăţarea o activitate plăcută.

 Implică-i în activităţi plastice deoarece sunt ideale pentru creşterea creativităţii. Chiar dacă nu au «talent», pictura, sculptura, desenul sunt activităţi care îi ajută să creeze ceva nou, personal şi să privească lucrurile într-un mod diferit.

Dotează-le masa de lucru cu numeroase materiale creative (mărgele, accesorii, rechizite, jucării educaţionale). În felul acesta le găseşti alternativă pentru alte activităţi mai puţin stimulative.

Analizează modul în care preferă copilul tău să se joace. Dacă este un copil introvertit care preferă să-şi petreacă timpul singur, cu greu o să vină cu idei într-un grup. Dacă, din contră, are mulţi prieteni, atunci va lucra mai bine în echipă şi o să-şi pună la încercare creativitatea.

simeon stalpnicul png

Nu mai mult de două ore pe zi în faţa calculatorului

Jocurile electronice, internetul, televizorul pot fi resurse bogate pentru copii, care îi ajută să-şi dezvolte gândirea. Folosite în exces, însă, se pot întoarce împotriva lor. Timpul petrecut de copii în faţa televizorului, calculatorului, jocurilor nu ar trebui să depăşească două ore pe zi.

Dacă părinţii nu-i monitorizează, pot apărea următoarele efecte negative: ruperea copiilor de realitate, de oamenii alături de care învaţă şi cu care comunică, pot dezvolta un vocabular precar, pot deveni solitari şi timizi sau pot considera plictisitoare toate activităţile creative, care îi ajută să se dezvolte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net