Ajutoarele de la UE au intrat la apă

Ultima actualizare:

  2016. Maria Buică a ridicat ieri ajutorul comunitar pentru nepotul ei bolnav. Pachetul e mult mai uşor decât anul trecut Fotografii: David Muntean/Dorin Constanda
2016. Maria Buică a ridicat ieri ajutorul comunitar pentru nepotul ei bolnav. Pachetul e mult mai uşor decât anul trecut Fotografii: David Muntean/Dorin Constanda

Nu poţi să-i ajuţi pe sărmani, devenind tu unul dintre ei. Uniunea Europeană pare a strânge tot mai mult cureaua când vine vorba de susţinerea populaţiilor sărace din statele membre. Ajutoarele alimentare distribuite românilor în cadrul Programului antisărăcie POAD sunt tot mai „subţiri”.

Pachetele alimentare pe care românii le primesc în aceste zile de la Uniunea Europeană sunt mai sărace decât anul trecut şi de-a dreptul minuscule în comparaţie cu cele din 2014 ori 2013. Zeci de mii de oameni cu venituri mizere, cu diverse forme de handicap, veterani, şomeri sau care provin din familii dezorganizate au simţit acest lucru ieri, în prima zi de distribuire a pachetelor. 

Fiecare cutie de carton conţine acum un kg de făină albă, două kg de mălai, 400 de grame de paste făinoase,  doi litri de ulei, un kg de zahăr, o conservă de carne de vită,  o conservă de pateu de ficat, un kg de orez, o conservă de pastă de tomate şi o pungă de fasole boabe. „Am simţit că sunt mult mai uşoare, dar nu înţeleg de ce. Anul trecut ne-au dat 10 pateuri, 14 conserve de carne, 6 kg de mălai, 6 kg de făină, 4 kg de zahăr şi 4 litri de ulei. Or fi sărăcit şi europenii”, ne-a spus Gheorghiţa Rădulică (62 de ani), aflată pe lista celor care au nevoie de susţinere din partea UE. 

Alimentele trebuie distribuite în 60 de zile

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene, instituţie prin care se derulează acest program, nu au oferit un răspuns la această nedumerire a beneficiarilor. Programul antisărăcie beneficiază de o finanţare de 518,84 milioane € în perioada 2014-2020. 

România are cei mai mulţi sărmani din Uniune (circa 40% din populaţia activă, conform datelor din 2012). Cutiile cu alimente sunt distribuite de autorităţile locale, pe baza listelor cu beneficiari colectate de la toate instituţiile publice cu atribuţii de protecţie socială. 

Pentru evitarea cozilor, reprezentanţii primăriilor au anunţat că distribuie alimentele doar cu programare prealabilă. La alte primării, oamenii au fost chemaţi în ordine alfabetică ori la mai multe sedii.

Gheorghiţa Rădulică: "Nu mă mai încântă ajutorul ăsta. Iată masa mea pe o zi!"
Gheorghiţa Rădulică: "Nu mă mai încântă ajutorul ăsta. Iată masa mea pe o zi!"

Click! spune

 • Programul de susţinere a persoanelor defavorizate a fost demarat în 2007 pentru ajutorarea locuitorilor cu venituri mici din UE
 • Finanţarea provine de la Fondul de ajutor european (85%) şi de la bugetul de stat (15%)
 • Din 2015, beneficiarii primesc ajutoarele de două ori pe an (câte două cutii cu alimente neperisabile). 


  Gheorghiţa Rădulică:
Gheorghiţa Rădulică:
image
image
image
image
image
image
targ Piata Constitutiei jpg 6 jpg
Chereches Germania png
cei mai batrani tripleti guinness jpg
flowers 3876195 1280 jpg
albert nbn instagram jpg
Cine se ascunde in spatele lui Mihai Enat batranul tik toker din Romania Videoclipurile „familiei au strans milioane de vizualizari jpg
intrebare pixabay jpg
articol2 jpg