Alba-neagra cu repatrierea rezervei de aur a BNR de la Banca Angliei
Anul trecut, la sfârșitul lunii martie, Liviu Dragnea, pe atunci încă lider al PSD și președintele Camerei Deputaților, împreună cu senatorul social-democrat Șerban Nicolae înaintau Parlamentului un proiect de lege privind repatrierea rezervei de aur pe care Banca Națională o ține la Banca Angliei. Ieri, guvernul liberal a înaintat Prețedintelui Klaus Iohannis un punct de vedere prin care se opune acelui proiect de lege. Repatrierea rezervei ar costa 1,4 milioane de euro, pe când costul anual de custodie al acesteia este de 66.000 de euro
Ieri, în ședința executivului liberal, s-a decis că „guvernul nu susţine adoptarea acestei legi”, așa cum se precizează în documentul semnat de premierul Ludovic Orban și care va fi înaintat Președintelui Klaus Iohannis. „Cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit estimării Băncii Naţionale a României, se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani”, se arată în punctul de vedere al Guvernului. În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone.
Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României. Banca Națională a României plătește 309.000 de lei pentru păstrarea aurului la Londra, potrivit Raportului pe Raportului pe 2017 al BNR, ceea ce echivalează cu aproape 66.000 de euro anual.