Ale cui sunt Babele şi Sfinxul?
Babele şi Sfinxul au ajuns să fie motiv de ceartă între două primării din judeţele Dâmboviţa şi Prahova. Fiecare susţine sus şi tare că celebrele monumente ale naturii se află pe teritoriul administrat de ele. Nimeni nu vrea să renunţe, astfel că disputa a ajuns în instanţă.
„Din toate timpurile, Babele si Sfinxul au apartinut oraşului Busteni!”, susţine viceprimarul Nae Savel. Dar e contrazis de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa: „Cele două monumente sunt simbolurile judeţului Dâmboviţa şi nu avem cum să renunţăm la ele”.
Conflictul nu este de ieri, de azi, şi nici nu-i de mirare! Cine nu şi-ar dori să fie stăpân peste Sfinxul de pe vârful căruia poţi vedea întreaga Românie? Sau peste Babele, despre care legenda spune că ar fi fost, pe timpuri de mult apuse, însufleţite de viaţă? Legendele sunt bune de povestit la ceas de seară, dar realitatea secolului 21 este alta! Se pare că edilii din Dâmboviţa şi din Prahova, tari ca stâncile de pe Babe, se bat între ei dintr-un alt motiv!Sunt voci care spun că adevărata dispută nu este pentru Babele şi Sfinxul de pe platou, ci pentru văile care sunt mine de aur pentru cei care vor să investească în domeniile schiabile.
Văile din zonă, adevăratele «comori»
Or fi fost Babele şi Sfinxul ale dacilor, dar acum trebuie să fie ale unui singur judeţ! Iar soarta lor va fi decisă nu de zei, ci de judecători! Până una alta, în manualele de geografie, elevii învaţă despre Sfinx şi despre Babele astfel: Două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, Sfinxul şi Babele, se află în Parcul Naţional Bucegi situat în partea estică a Carpaţilor Meridionali, cu o suprafaţă de 32.497 ha desfăşurată pe teritoriul administrativ a trei judeţe: Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. O jumătate din această suprafaţă este cuprinsă pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, iar cealaltă jumătate este împărţită aproximativ egal între judeţele Prahova şi Braşov”.