Alegeri locale 2020. Ce reguli vom respecta în ziua votării

Ultima actualizare:
Urna mobilă poate fi solicitată de persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de votare
Urna mobilă poate fi solicitată de persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de votare

Alegerile locale 2020 aduc, în premieră, reguli noi care vor trebui respectate în secțiile de votare, în contextul pandemiei de coronavirus. Deoarece aglomerația este mediul propice transmiterii Covid-19, la 27 septembrie orice român care vrea să-și exercite dreptul la vot este obligat să respecte reguli stricte de igienă și distanțare. Iată ce au decis autoritățile!

Iată ce reguli vom respecta cu toții în secțiile de votare dacă vrem să fim primiți la vot!


    Urna mobilă poate fi solicitată de persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de votareSursa foto: Adevărul
Urna mobilă poate fi solicitată de persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de votareSursa foto: Adevărul

Cum se votează la urna mobilă

Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum un metru față de alegător. În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât Covid-19, la unitățile sanitare non-Covid, la unitățile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă. Abia ulterior, echipa care transportă urna specială se va deplasa la unitățile sanitare Covid-19 și la adresele persoanelor izolate sau carantinate. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna mobilă trebuie să poarte mască de protecție și mănuși ce vor fi schimbate sau dezinfectate cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei mobile și celelalte persoane prezente în incintă vor trebui să poarte mască. Persoana care își exercită dreptul de vot își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „Votat”, își va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat, iar apoi își va pune din nou masca acoperind nasul și gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. 

Ștampila și pixul folosit de alegător se vor dezinfecta după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare sau ștergere cu o soluție dezinfectantă sau șervețele dezinfectante pe bază de alcool. 

În cazul în care este vorba despre persoane internate în spital, echipamentul de protecție al membrilor care însoțesc urna mobilă trebuie asigurat de către unitatea medicală respectivă. 

Cum votăm în secțiile de votare

Toți participanții la procesul electoral sunt obligați să poarte mască de protecție la nas și la gură. Distanțarea fizică va fi de cel puțin un metru între persoane. Accesul în secția de votare se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți în același timp mai mult de 5 alegători. Ei vor fi obligați ca la intrarea în secția de votare și la ieșire să-și dezinfecteze mâinile. 

Datele de identificare a alegătorilor sunt centralizate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot
Datele de identificare a alegătorilor sunt centralizate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot

Alegătorul va fi instruit să-și poziționeze actul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. 

Alegătorul va fi obligat să-și îndepărteze pentru scurt timp  masca pentru a fi identificat de către operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare. Votantul va sta la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator, iar după identificare își va pune imediat masca la nas și la gură. 

Buletinele de vot, ștampila de vot și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicațiile și sub supravegherea membrilor biroului electoral, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea „Votat”.

În fiecare secție de votare vor fi stabilite circuite separate de intrare și ieșire în și din sediul secției de votare în așa fel încât oamenii care intră și ies să nu se intersecteze unii cu alții. Se evită, astfel, crearea aglomerației pe coridoare. De asemenea, tuturor celor care intră în secția de votare li se va măsura temperatura corporală. Se vor folosi termometre non-contact. Numărul total al persoanelor care vor fi prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi maimare de 15. Numărul total al persoanelor care vor fi prezente în același timp în secția de vot pe durata numărării voturilor nu poate fi mai mare de 20.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net