Alegeri parlamentare 2016. Peste 18 milioane de români, aşteptaţi duminică la vot


    Secțiile de votare se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00foto: Click!
Secțiile de votare se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00foto: Click!

Zi importantă pentru români, care sunt aşteptaţi să meargă la vot pentru a-şi alege duminică (11 decembrie) reprezentanţii din Senat şi din Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani. Campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineaţă.

Votul pentru alegerile parlamentare începe duminică dimineaţă, la ora 7.00, şi se desfăşoară până la ora 21.00. În acest interval, urna specială folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secţie trebuie să ajungă în secţia de vot. Important de ştiut este că la alegerile parlamentare din 11 decembrie, românii pot vota doar în judeţul în care au domiciliul. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota în orice secţie de votare din acelaşi judeţ. În Capitală, se va vota doar în sectorul în care este înregistrată adresa din cartea de identitate.

Alegeri parlamentare 2016. Documente necesare pentru a vota

Pentru a-şi exercita dreptul de vot, românii au nevoie de cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. Alegătorilor le va fi scanată cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, aceştia urmând să primească o machetă cu cele două tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Potrivit legislaţiei, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Aceştia votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi. După ce au votat, alegătorii au obligaţia să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, având totodată grijă să nu se deschidă când sunt introduse în urnă.

Alegeri parlamentare 2016. Votul este secret

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

În cazul cetăţenilor cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele Biroului electoral al secţiei respective poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai Biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul.

foto1 fratiiB jpg
FotoJet jpg
cub paula seling png
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
cub ioana nastase png
FotoJet (1) jpg
cub bianca dragusanu png
infidelitate 0 jpeg
image
image
image
image
image
image
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg
shutterstock 676013005b jpg
Imagine WhatsApp 2022 12 07 la 10 47 33 jpg
FotoJet (4) jpg
CTP